| Snadné hubnutí | Hromadné emaily | Omalovánky | Formuláře na PC | Domácí účto | Pletení | EET Účtenky | Email šablony | Formuláře ZDARMA | DWN.cz | Rybář | Recepty doma | Počítej Kalorie | Zbrojní průkaz | FormOffice |
Výpis položky katalogu Varime Recepty.cz

Zapečené těstoviny se zelím II.


Doba přípravy:00:50
Počet porcí:2
Autor:
Přidáno/změněno:28.4.2019

Ingredience:

350g těstovin
350g mletého hovězího
300 g kysaného zelí
250 g tvrdého sýra
olej
menší cibuli
sůl, pepř, česnek, kmín (drcený), majoránka
+ podle chuti tymián, bazalka, oregano, petrželová nať (i sušená)

Popis:

Nejdřív dáme dělat maso. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a hned k ní přisypeme kmín, nejlépe drcený. Osmahnutý krásně zavoní a vůbec se s ním nemusí šetřit. Přidáme mleté maso, vidličkou ho pořádně roztrháme, aby nezůstali velké kusy masa u sebe. Zprudka osmahneme a teprve pak osolíme a opepříme. Hlavně sůl je lepší dát později, maso neztrácí zbytečně šťávu. Přidáme česnek (utřený se solí, nebo nastrouhaný), majoránku a podle chuti koření jako je tymián, bazalka, oregano, petrželová nať. Pokud mám, dávám minimálně dvě z prvních tří. Koření se nemusíme bát, dohromady dávám až dvě polévkové lžíce. Většina ho zůstane ve výpeku, ale maso musí nasát chuť a vůni. Důkladně promícháme. Nakonec maso podlejeme horkou vodou, necháme podusit. V případě hovězího kolem 20 - 25 minut.
Připravíme zbytek. Zelí podlejeme vodou, dle potřeby přidáme sůl, cukr, ocet - u kupovaného přidávám od všeho zhruba 1/2 polévkové lžíce + kmín. Necháme 1/4 hodinku podusit. Těstoviny vhodíme do vroucí osolené vody se lžící oleje a uvaříme podle druhu. Čím drobnější tvary těstovin, tím lépe. A klidně mohou být obyčejné, pokud lepí, nevadí. Než se všechno uvaří a udusí, nastrouháme si sýr.
Připravíme si zapékací misku nebo pekáček. Na dno nasypeme 2/3 těstovin a - teď důležitá věc, pokud to má dobře vypadat! :) - uhňácáme, např. pokličkou, lžící, či něčím podobným. Na těstoviny navrstvíme zelí, opět uhňácáme, a příjde vrstva masa. To vybereme z výpeku lžící, aby tuk zůstal v kastrólu a nebylo to zbytečně mastné. Zase uhňácáme, teď můžeme maso polít částí výpeku podle chuti, a posypeme 2/3 strouhaného sýra. Na sýr opatrně nandáme zbytek těstovin a navrch vše dosypeme zbylým sýrem.

A dáme do trouby tak na 15 minut zapéct. Stačí si všímat sýru na povrchu. Až zhnědne, je hotovo.




Jít na recept Zapečené těstoviny se zelím II. >>