Popis:
V čase honů se možná i ve Vaší kuchyni objeví čerstvě střelený „ušák“. Zatímco maso ze zadku je klasicky připravováno „na smetaně“ nebo „na divoko“, předek se hodí na přípravu znamenité paštiky. Jde o recept poněkud pracnější, ale výsledek stojí zato.
Opraný a odblaněný zaječí předek rozdělíme na menší kousky, dáme do tlakového hrnce, podlijeme menším množstvím vody, přidáme bobkový list, několik kuliček pepře, nového koření, 1 kuličku jalovce, 1/2 lžičky tymiánu, sůl a maso uvaříme (cca 30 min). Maso obereme a na masovém strojku hladce umeleme společně se syrovými vepřovými játry, namočenou žemlí, cibulí a polovinou slaniny. Umletou směs rozmícháme s cca 2 dcl vývaru, ve kterém jsme zajíce dusili, přidáme celé vejce a paštikové koření, podle chuti osolíme. Je-li kašovina příliš řídká, zahustíme ji strouhankou. Zbylou slaninu nakrájíme na kostky a zamícháme do paštiky. Takto vzniklou směs plníme do fólie na přípravu tlačenky, lze však použít i pevnější užší mikrotenový sáček, pevně zavážeme a vaříme ve vodní lázní pomalým varem asi 1 až 1 a 1/2 hodiny. Po vychlazení rozřízneme paštiku podélně, aby získala tvar „srnčího hřbetu“, zabalíme do alobalu a těsně před podáváním krájíme na úhledné plátky.
|