Popis:
Hned na úvod obhajoba kližky, nenahrazujte ji "lepším" masem v dobré víře, že guláš bude lepší. Není to pravda. Kližka má v guláši své opodstatnění!
Příprava vývaru: Maso na polévku a kořenovou zeleninu dáme do studené osolené vody a přivedeme k varu, stáhneme plamen a necháme pár minut vřít.
Kližku očistíme, připravíme si kostičky, do nichž vpasírujeme česnek a kmín, posolíme a opepříme (nejlepší je nechat naložené přes noc). Na sádle osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli dotmava, ale nesmí se pálit. Podlijte trochou vývaru a přidejte kostičky kližky. Kližka se musí pomalu opéct ze všech stran. Pak začněte podlévat hovězím vývarem a maso se bude dusit. V této fázi nepotopte maso úplně, duste ho pod pokličkou. Občas zkontrolujte a podlijte. Až bude maso měkké, přijde druhá fáze, maso úplně utopíte a povaříte ještě 5 minut. Potom vyndáte maso stranou a přelijete ho omáčkou přes cedník. Dosolte a opepřete. Guláš je nejlepší ozdobený plátkami cibule a podávaný s čerstvým chlebem nebo s knedlíkem a hlavně s pivečkem. :o)
|