Ingredience:
1 kg silnějších vepřových žebírek (necháme si je v řeznictví nakrájet), sul, pepř,
2polévkové lžíce oleje,
2 polévkové lžíce rajčatového protlaku,
2 polévkové lžíce rajčatového kečupu,
2 plévkové plžíce medu,
400 g směsi sušeného ovoce,
1 polévkovou lžíci masla nebo rostlinného tuku,
1 polévkovou lžíci hladké mouky
|
Popis:
1. Vepřová žebírka nejdříve opláchneme, oboruskem osušíme, nasolíme a opepříme. V pánvi zahřejeme olej a žebírka na něm po obou stranách opečeme. Maso vyjmeme z pánve a udržujeme stále teplé.
2. V masovém výpeku rozmícháme rajský protlak, kečup, med a podlijeme 1/4 litrem vody. Tuto šťávu za stálého míchaní krátce povaříme. Poré do ní vrátíme opečená žebírka a při střední teplotě dusíme pod pokličkou asi 45 minút. Občas zamícháme, aby se omáčka nepřipalovala. Podle potřeby přilijeme vodou.
3. Mezitím opláchneme sušené ovoce (jablka, hrušky, meruňky, vypeckované švestky, rozinky - nemusí být všechny druhy, necháme asi 10 minut nabobtnat ve vodě a přisypeme k masu zhruba po 20 minutách dušení.
4. Jakmile jsou žebírka měkká, mužeme výpek doplnít vodou asi na 1/4 litru tekutiny. Potom uhněteme dohromady tuk s moukou do malého válečku a za stálého míchaní omáčku zahustíme. Krátce povaříme, podle chuti dosolíme a opepříme. Jako příloha jsou vhodné buď brambory, nebo jemná bramborová kaše.
|