Popis:
Maso vykostíme, pokrájíme na kostky 2x2 cm, přidáme 4 lžičky zároveň soli, 4 podravky, 2 pepře, 2 drceného kmínu,1 zázvoru a
vše promícháme. Plníme do skleniček 370 a pořádně stlačíme. Do každé skleničky přidáme 4 lžíce vývaru
Maso dáme pouze do 3/4 skleničky protože zvětší oběm a upěchujeme. Sádlo nahoře izoluje. Zavařujeme 1 den - 2 hodiny
druhý den - hodinu. Čistá váha masa je asi 4kg. Vejde se to do 14 skleniček obsah
370ml. Z 6kg bůčku bez kosti je 26 skleniček obsah 370ml.
Z kostí maso okrájíme, vaříme je hodinu na vývar, který použijeme do konzerv a na fazolovou polévku.
Přidáme k nim i kůžičky, aby vývar zklihovatěl. Sádlo z hořejšku vývaru dáme také do skleniček. POZOR hořejší vrstva masa ve skleničce musí být rovná, aby sádlo zakrývalo maso souvislou vrstvou.
Kůže rozemeleme, malé dirky, vaříme zvlášť.Zbylé maso z kostí po uvaření použijeme do fazolačky.
Při použití bůčku bez kostí jsem dal do hrnce 3 biskupy, 3 křidýlka, 2 kostky hovězího bujónu, kmín,
pepř, sůl, vodu. Ze všeho se po změknutí masa uvařila zálivka. Maso sníst zvlášť. Solit méně, kostky
jsou slané a utvoří se z nich sulc. Další zlepšení : nedělám ani vývar z kostí a biskupů. Do každé
Skleničky přidám lžíci sádla.
|