| Formuláře ZDARMA | Domácí účto | DWN.cz | Recepty doma | Email šablony | Rybář | Omalovánky | Snadné hubnutí | Zbrojní průkaz | EET Účtenky | Hromadné emaily | Pletení | Počítej Kalorie | Formuláře na PC | FormOffice |
Výpis položky katalogu Varime Recepty.cz

Velikonoční mazanec podle Milana


Doba přípravy:01:00
Počet porcí:2
Autor:
Přidáno/změněno:20.7.2015

Ingredience:

1 kg polohrubé mouky
20 dkg másla/Hery
25 dkg cukru krupice
5 dkg droždí
1 žloutek
1 vejce
10 dkg rozinek
citrónová kůra z 1/2 citrónu
citrónová šťáva z 1 citrónu
1 vanilkový cukr
1 lžička soli
3/4 l mléka
1/2 l šlehačky
1 balíček mandlí
moučkový cukr

Popis:

- do mouky přidámemalou lžičku soli, poté cukr, vanilkový cukr a vše důkladně promícháme
- do směsi přilijeme citrónovou šťávu a přidáme nastrouhanou citónovou kůru, hrozinky a žloutek
- do hrnku vedle smícháme mléko s trvanlivou šlehačkou a mírně zahřejeme tak, aby bylo mléko vlažné
- poté přidáme lžičku cukru a rozdrobíme celé droždí a vše rozkvrdláme,
kvásek přikryjeme ubrouskem a necháme 5 - 10 minut kynout
- kvásek nalijeme do těsta a směs důkladně propracováváme v těsto, a to až do doby, kdy se těsto přestane
lepit a začne zpívat ( začnou se v něm dělat bubliny)
- těsto v míse posypeme polohrubou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme 4 hodiny kynout
- na plech dáme pečící papír, který namašlujeme olejem
- vykynuté těsto rozdělíme na dvě stejné části, ze kterých vytvoříme dva bochánky, těsto hezky
uhlazujeme, aby měl bochánek hezký tvar
- bochánek dáme na připravený plech a na něm ho necháme ještě 1 hodinu kynout
- na vrchu bochánku uděláme po hodině kynutí ostrým nožem křížek, bochánek potřeme rozšlehaným vajíčkem,
do kterého přidáme lžičku cukru, a posypeme nasekanými mandlemi
- pečeme v troubě předehřáté na 180 °C
- když začne bochánek červenat, snížíme teplotu na 150°C a bochánek můžeme v troubě přikrýt alobalem
- cca po hodině bochánek vyjmeme z trouby
- studený mazanec pocukrujeme moučkovým cukrem


Jít na recept Velikonoční mazanec podle Milana >>