| Email šablony | Pletení | Domácí účto | FormOffice | Rybář | DWN.cz | Zbrojní průkaz | Recepty doma | Omalovánky | Formuláře ZDARMA | Snadné hubnutí | Počítej Kalorie | EET Účtenky | Hromadné emaily | Formuláře na PC |
Výpis položky katalogu Varime Recepty.cz

Vařená šunka


Doba přípravy:02:00
Počet porcí:4
Autor:
Přidáno/změněno:25.10.2010

Ingredience:

1,2 kg vepřového plecka
25 dkg soli
1 lžička moučkového cukru
0,1 l vody;

Popis:

Ve vodě rozpustíme sůl s cukrem a dobře promícháme. Maso bez kůže a šlach nakrájíme na větší kousky, zalijeme roztokem a opět pečlivě promícháme. Do nádoby na výrobu šunky vložíme mikrotenový sáček, do něhož vrstvíme maso – každou vrstvu řádně stlačíme, aby byl vyplněn celý prostor a sáček uzavřeme. Nádobu uložíme na dva dny do chladu (4°C – maso nesmí zmrznout). Pak šunkovar vložíme do vody a při teplotě 80°C vaříme cca 2 hodiny (plný var kvalitě šunky škodí). Maso necháme cca 2 hodiny v nádobě vychladnout a teprve potom šunku vyklopíme.
Při přípravě drůbeží šunky použijeme 0,8 kg drůbežího masa a 0,4 kg vepřového plecka, při přípravě krůtí nebo králičí šunky použijeme 0,6 kg krůtího nebo králičího masa a 0,6 kg vepřového bůčku. Všechno králičí nebo drůbeží maso, stejně jako bůček musí být bez kůže.


Jít na recept Vařená šunka >>