Ingredience:
1 kg kysaného zelí
2 l vody
4 brambory
3 páry pikantní klobásy
2 hrstě sušených hřibů
(dubáky,kozáky,suchohřiby)
1 hrst sušených švestek
bobkový list, bramboru na postrouhání
černé koření celé,česnek,majoránku
trochu mouky a cibulky na zásmažku
trochu cukru
|
Popis:
Kysané zelí můžeme trochu překrájet, aby bylo na jemnější kousky.
Zelí dáme vařit do přibližně dvou litrů vody a přidáme černé koření,několik bobkových listů a sušené hřiby,
které jsme dobře propláchly v horké
vodě.Po půl hodině přidáme klobásy a sušené švestky.Vaříme další půl hodiny, potom přidáme brambory.
Když je kapustnica téměř hotová, přidáme trochu zásmažky nebo strouhanou bramboru na zahuštění.Na závěr ještě
přidáme trochu majoránky a česneku.
Klobásky vytáhneme, rozkrájíme a dáme zpět do polévky.Celý čas ochutnáváme,a když už nemůžeme vydržet, dáme
vychladnout a odstát. Říká se, že kapustnica je nejlepší zehřívaná.
Podáváme s čerstvým chlebem a vychlazenou zakysanou smetanou.
|