| Pletení | Zbrojní průkaz | Snadné hubnutí | Počítej Kalorie | EET Účtenky | Domácí účto | Formuláře na PC | Recepty doma | FormOffice | Omalovánky | Rybář | DWN.cz | Formuláře ZDARMA | Hromadné emaily | Email šablony |
Výpis položky katalogu Varime Recepty.cz

Vánoční Perníková chaloupka


Doba přípravy:03:00
Počet porcí:1
Autor:
Přidáno/změněno:3.9.2013

Ingredience:

Těsto:
300 g tekutého medu
75 g krupicového cukru
2 balíčky vanilkového cukru
1 vejce
50 g změklého másla
4 lžíce vody
600 g hladké mouky
30 g kakaa
1 balíček kypřícího prášku do perníku
smetana ke šlehání
Na ozdobení:
200 g prosátého moučkového cukru
1 práškový cukr s vanilkovou příchutí
bílky
ořechy, sladkosti

Popis:

Na těsto vymícháme med, cukr, vanilkový cukr, vejce, máslo a vodu.
Mouku smícháme s kakaem a kypřícím práškem do pečiva, přidáme do medové směsi a na pomoučeném vále uhněteme. Těsto dáme do chladu odpočinout.
Podle náčrtů si vytvoříme papírové šablony ve skutečné velikosti.
Z těsta vyválíme 5 mm silný plát. Přiložíme šablony a podle nich vykrojíme jednotlivé díly. Dáme péci.
Ze zbylého těsta vyválíme plát jako podložku pod chaloupku dle vlastní fantazie si připravíme doplňky – okenice, stromečky... Vše dáme péci do předehřáté trouby asi na 15 minut. Elektrická trouba 200 °C, horkovzdušná 180 °C, plyn stupeň 3-4.
Upečené části vyndáme z trouby a ještě do teplého těsta vykrojíme otvory pro okna a dveře. Necháme vychladnout nejlépe přes noc. Můžeme je upéci několik dní před slepením chaloupky.

Z cukru, bílků a citronové šťávy umícháme hustou polevu, kterou potřeme okraje bočních a čelních stran a chaloupku sestavíme. Když jsou všechny části pevně slepené, zbytek polevy, ořechy a sladkosti použijeme na dozdobení chaloupky dle fantazie. Nakonec vše posypeme práškovým cukrem s vanilkovou příchutí.


Jít na recept Vánoční Perníková chaloupka >>