Popis:
1. Mouku s máslem, špetkou soli a cukrem dobře uhněteme, podle potřeby přidáme 1 - 2 lžíce studené vody. Těsto zabalíme do mikrotenové fólie a přibližně na hodinu uložíme do chladna
2. mezitím připravíme náplň. V horké vodě omyjeme a okartáčujeme citrony a osušíme je. Kůru z nich nastrouháme a vymačkáme šťávu.
3. Troubu předehřejeme na 180 st.C. Vychlazené těsto rozválíme na lehce pomoučeném vále a vyložíme jím koláčovou formu. Okraje zvedneme do výše 3 centimetrů.
4. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky a bílky. Tvaroh promícháme s citronovou kůrou a šťávou, zakysanou smetanou a vmícháme žloutky, cukr a vanilkový cukr.
5. Z bílků ušleháme tuhý sníh a rozložíme jej na tvarohový krém. Přisypeme škrobovou moučku a opatrně promícháme. Tvarohovou masu naneseme na těsto a povrch urovnáme.
6. Tvarohový koláč pečeme v horké troubě (plyn 2-3; horkovzdušná trouba 160 st.C) 50-60 minut ve formě o průměru 28 cm. Upečený koláč necháme vychladnout a nakrájíme na 12 kousků. Ozdobíme šlehačkou a podáváme.
Citronová šťáva do zásoby : vymačkanou šťávu nalijeme do tvořítka na výrobu ledových kostek. Zmrazíme a ledové kostky uložíme do sáčku do mrazničky.
V případě, že chceme změnu, můžeme citronovou šťávu nahradit čerstvě vymačkanou šťávou z grapefruitu nebo limety.
|