Ingredience:
Pan di spagna (piškotový plát) nebo 400 g savoiardi (dlouhé italské piškoty, které můžeme nahradit cukrářskými) Občas je naleznete v hypermarketech pod názvem Ladyfingers.
7 - 8 žloutků
1/2 šálku cukru krystal (více podle chuti)
1/2 kg mascarpone (lze koupit i v hypermarketech).
špetka soli
3 šálky oslazené kávy (vhodná je instantní)
1/2 šálku aromatického alkoholu (volitelná součást, ale doporučená). Nejvhodnější je rum nebo brandy.
Kakaový prášek
|
Popis:
Nejdříve si připravíme krém smícháním žloutků cukru a soli. Mixujeme až do jemna nejméně pět minut. Přidáme Mascarpone a mixujeme dokud se nespojí s krémem. Výslednou hmotu dáme do ledničky.
Mezitím si připravíme kávu a malou skleničku rumu, brandy nebo jiného alkoholu, kterou vlijeme do kávy.
K plnění si nachystáme velkou nádobu podlouhlého tvaru. Pokud použijete piškotový plát (pan di spagna) je nutné, aby nádoba na šířku byla stejně velká jako piškot. Případně si připravíme tác a na něj dáme velký kus alobalu. Boky zvedneme a zahneme přesně na velikost těsta a můžeme je zpevnit papírovými pruhy.
Plát pan di spagna rozkrojíme podélně napolovic na dva podlouhlé pruhy. Jeden z pruhů vložíme do nádoby nebo do alobalu. V nádobě se mohou boky utěsnit pruhy tvrdšího papíru. Použijeme polovinu kávy na potření plátu, který jí musí nasáknout. Pak piškot potřeme polovinou krému z ledničky. Na krém dáme druhou vrstvu pan di spagna a pokračujeme podle předchozího postupu. Vršek zdobíme kakaovým práškem.
Při užití savoiardi je namáčíme přímo do kávy a klademe do nádoby (doporučuji skleněnou). Namažte částí krému a pokračujte stejně další vrstvou dokud nedojde krém. Je důležité si pamatovat, že úplně nahoře musí být krém. Vršek posypeme kakaem. Podle velikosti nádoby vyjdou 2 až 4 vrstvy savoiardi.
Můžeme použít i normální dětské piškoty, kde doporučuji použít kulatou dortovou formu. Další postup je stejný jako u cukrářských piškotů.
Je možné dělat Tiramisu i pouze v jedné vrstvě.
Tiramisu je nutné zchladit nejméně na hodinu před podáváním. Ideální je přes noc. V lednici může být zákusek týden, ale nejlepší je sníst jej do dvou dnů.
Variace:
Nahrazení 7 žloutků za 5 a 3 bílky.
Opatrně rozdělte bílky od žloutků. Rozmíchejte žloutky cukr a mascarpone jako v předchozím případě. Z bílků udělejte sníh a ten pomalu, vařečkou vmíchávejte do krému. Další postup je už stejný. Tento krém je vhodnější pro savoiardi.
|