Popis:
1/4 l mléka vlijeme do hrnce, necháme ohřát na 36°C a potom přidáme nadrobené droždí. Hrnec položíme na nějaké teplé místo, přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout. Vezmeme si velkou mísu do které nasypeme 0,5 kg polohrubé mouky.
Dále do ní dáme špetku soli a pečlivě vmícháme do mouky. Nachystáme si 2 vajíčka a vytáhneme cukr. Do mouky přidáme 6 velkých lžíc cukru.
Máslo ,nebo heru a 3/4 z ní necháme v hrnci rozpustit.
Rozpuštěné máslo/hera musí mít opět teplotu lidského těla jinak by mohlo být přerušeno kynutí. Poté rozbijem vajčka a vybereme z nich 2 žloutky které opět vložíme do mouky.
Již nachystaný hrnec s mlékem a nadrobeným vykynutým droždím vlijeme také do mouky. Hned začneme těsto míchat a budeme ho míchat tak dlouho dokud se nebude lepit na okraje a bude dělat puchýře. Při nedosažení patřičné hustoty můžeme zahustit moukou.
Pokud je míchání hotovo, mísa z těstem se položí na nějaké teplé místo, jemně posypeme moukou, přikryje se čistou utěrkou a nechá se kynout tak dlouho, dokud nezvětší svůj objem min. 2x.
Z těsta uděláme vdolky, koláče, pletýnky, atd. a necháme opět krátkou dobu vykynout,potřeme je olejem na smažení a vložíme do pekáče který je taktéž potřen olejem. Troubu zapneme na 220 C a necháme vyhřát. Do vyhřáte trouby vložíme výtvory a necháme péct po dobu cca 10 min. Přeji dobrou chuť.
|