Ingredience:
750 g telecího masa nakrájeného na kostky
1.fáze :
1 l studené vody,
2 - 4 morkové kosti (dle velikosti)
1 cibule s bobovým listem a hřebíčkem
Bouquet garni - petrželka, thymian, rozmarin, mrkev a trochu porku
1 1/2 lžičky soli
2 lžičky citronové šťávy
2.fáze:
40 g másla nebo margarinu
50 g mouky hladké
3 dl mléka
3 dl masového vývaru
1 dl bílého vína
špetka muškátu
sůl nebo bujón na dochucení
|
Popis:
Do studené vody dáme kosti, bouquet garni a připravenou cibuli. Asi 30 min vaříme.
Bujón vyčistíme od vzniklé pěny na povrchu. Přidáme sůl, citronovou šťávu, telecí maso a na nízké teplotě pomalu vaříme 40 - 50 min.
Maso, zeleninu a kosti vyndáme a bujón přecedíme přes jemné sítko. Část bude pro guláš a druhá část nám zbude na nějakou dobrou polévku.
Vezneme si hrnec a rozpustíme v něm máslo. Přidáme mouku a krátce osmahneme. Zalijeme mlékem, naším bujónem a za stálého míchání necháme chvíli provařit. Přidáme bílé víno a ca. 10 minut na nízké teplotě vaříme. Guláš dochutíme a přidáme uvařené telecí. Maso jenom prohřejeme v omáčce. Uz nevaříme.
|