| EET Účtenky | DWN.cz | Počítej Kalorie | Rybář | Zbrojní průkaz | FormOffice | Snadné hubnutí | Formuláře ZDARMA | Domácí účto | Formuláře na PC | Pletení | Omalovánky | Hromadné emaily | Email šablony | Recepty doma |
Výpis položky katalogu Varime Recepty.cz

Svíčková na smetaně podle Vladimíra


Doba přípravy:
Počet porcí:8
Autor:
Přidáno/změněno:2.6.2015

Ingredience:

1kg zadní hovězí maso
10dkg slaniny
sůl
pepř
8dkg sádla nebo másla
25dkg kořenové zeleniny(mrkev,celer,petržel)
2ks cibule
špetka tymiánu
1 lýička celého pepře
1 lžička nového koření
vývar na podlití
1-2 ks citrónové kůry
citrónová šťáva
Na zahuštění:
1/2 litru kysané smetany
3 lžíce hladké mouky
Na ozdobení:
citrón
brusinkový kompot
šlehaná smetana

Popis:

Odblaněné a omyté maso prošpikujeme slaninou, osolíme a opepříme. Do připravené rozehřáté nádoby dáme tuk a maso po všech stranách rychle opečeme. Potom přidáme očištěnou na plátky nakrájenou zeleninu a cibuli a necháme zeleninu trochu zasmahnout. Pak přidáme koření, podlijeme vývarem a asi 50 minut pečeme v předehřáté troubě. Prvních 20 minut pečeme přikryté poklicí, po zbytek času pak bez poklice. Během pečení maso obracíme, poléváme šťávou a podle potřeby podléváme vývarem, aby se pečením maso nevysušilo. Měkké maso vyjmeme, koření odstraníme a zeleninu se šťávou rozmixujeme nebo propasírujeme. Vrátíme do nádoby a na středním tepelném stupni 5 minut povaříme se smetanou smíchanou s moukou.

Hotovou omáčku dochutíme citronovou šťávou a dosolíme. Dle potřeby lze přidat trochu cukru. Maso nakrájíme na porce a vrátíme zpět do omáčky. Každou porci ozdobíme ještě před podáváním plátkem citronu a na něj dáme trochu brusinkového kompotu a kopeček ušlehané smetany.

Můj tip: Koření (pepř, nové koření a bobkový list) vložte do malého látkového sáčku a i s ním u masa pečte. Nebudete muset potom jednotlivé kuličky honit po hrnci. Je to vyzkoušené a ulehčí vám to práci.


Jít na recept Svíčková na smetaně podle Vladimíra >>