Popis:
Příprava krému:
Mandlové lupínky opražíme na pánvi do zlatohněda a necháme zchladnout.
Ve vodní lázni uvaříme 4 žloutky, šlehačku a 80g cukru na hustý krém. Krém se nesmí vařit. Krém poté vložíme do studené lázně, zašleháme do něj na malé kousky nakrájené změklé máslo a dáme vychladit.
Příprava těsta:
Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh. Do sněhu zašleháme nejprve 120g cukru a poté lehce vmícháme 200g mletých mandlí.
Postup pečení:
Plynovou troubu předehřejeme na 175°C (případně horkovzdušnou na 150°C). Připravíme si dva plechy s pečícím papírem a na každý si nakreslíme kruh o průměru 22 cm. Těsto rozdělíme na 2 části a rozetřeme na nakreslené kruhy. Jeden plech vložíme na 2.příčku z vrchu a druhy na 1.příčku ze spodu a současně pečeme 10 minut. Poté pozice plechů v troubě vyměníme a pečeme dalších 10 minut. Upečené korpusy překlopíme na podložku poprášenou moučkovým cukrem, odstraníme pečící papír a necháme vychladnout. Na jeden korpus natřeme polovinu krému a přiklopíme druhým. Celý dort potřeme druhou polovinou krému, i na bocích, a posypeme opraženými mandlovými lupínky. Dort necháme 6 hodin uležet v chladu a před podáváním pocukrujeme moučkovým krémem.
|