| EET Účtenky | Domácí účto | Pletení | Zbrojní průkaz | Rybář | Email šablony | FormOffice | Recepty doma | Snadné hubnutí | Hromadné emaily | Počítej Kalorie | Formuláře ZDARMA | DWN.cz | Omalovánky | Formuláře na PC |
Výpis položky katalogu Varime Recepty.cz

Švedský mandlový dort IKEA


Doba přípravy:
Počet porcí:
Autor:
Přidáno/změněno:18.3.2016

Ingredience:

200 g cukr krupice
4 ks vejce
225 g máslo
100 ml smetana na šlehání 30%
200g mleté mandle
100g mandlové lupínky
špetka soli
práškový cukr na posypání

Popis:

Příprava krému:
Mandlové lupínky opražíme na pánvi do zlatohněda a necháme zchladnout.

Ve vodní lázni uvaříme 4 žloutky, šlehačku a 80g cukru na hustý krém. Krém se nesmí vařit. Krém poté vložíme do studené lázně, zašleháme do něj na malé kousky nakrájené změklé máslo a dáme vychladit.
Příprava těsta:
Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh. Do sněhu zašleháme nejprve 120g cukru a poté lehce vmícháme 200g mletých mandlí.

Postup pečení:
Plynovou troubu předehřejeme na 175°C (případně horkovzdušnou na 150°C). Připravíme si dva plechy s pečícím papírem a na každý si nakreslíme kruh o průměru 22 cm. Těsto rozdělíme na 2 části a rozetřeme na nakreslené kruhy. Jeden plech vložíme na 2.příčku z vrchu a druhy na 1.příčku ze spodu a současně pečeme 10 minut. Poté pozice plechů v troubě vyměníme a pečeme dalších 10 minut. Upečené korpusy překlopíme na podložku poprášenou moučkovým cukrem, odstraníme pečící papír a necháme vychladnout. Na jeden korpus natřeme polovinu krému a přiklopíme druhým. Celý dort potřeme druhou polovinou krému, i na bocích, a posypeme opraženými mandlovými lupínky. Dort necháme 6 hodin uležet v chladu a před podáváním pocukrujeme moučkovým krémem.


Jít na recept Švedský mandlový dort IKEA >>