Popis:
postup přípravy nálevu:
vodu, ocet, nové koření, bobkový list, cukr, pepř a 2 cibule nakrájené na plátky dáme vařit. ihned po přivedení do varu odstavíme z ohně a necháme zchladnout do studena.
postup přípravy sleďů :
nasolené sledě pereme ve vodě (několikrát, abychom je zbavili soli).
když máme pocit, že je to dost, osušíme je v utěrce. naskládané do nádoby (třeba mísa, nebo sklenice) zalijeme vychlazeným, připraveným nálevem. zde musí poležet 8, ale lépe 10 hodin. po tomto nálev slejeme, sledě nakrájíme na menší tvary (kostky, pásky) a ukládáme do, nejlépe skleněné mísy a to následujícím způsobem:
a) vrstva sleďů
b) vrstva cibule nakrájené na plátky + popepřit přiměřeně
a znovu a), b), a), b)...
po vyčerpání připravené zásoby sleďů zalijeme olivovým olejem.
necháme uležet min. 5 , ale lépe 6 hodin v chladnu.
podáváme na talířku s cibulkou a kouskem citronu nebo citronovým extraktem - každý si pokape podle chuti. chléb s máslem je dobrým doplňkem.
|