Popis:
Nemám přesný recept na váhu, dělám to od oka a tak to i vysvětlím. . Taky na začátek řeknu že na takovou svadbu o 80 lidech bych to dělala ze3-4 dávek.
Do mísy dám asi 3/4kg hladké mouky, škvarky posekané nožem,(jen tolik aby nebyly moc velké)množství asi ta větší vanička od sádla,3 žloutky,sůl a do kastrolka dám ohřát 1 smetanu ke šlehání+stejné množství mlíka. Až je to teplé rozdrobím do toho kostku kvasnic a špetku cukru.Když kvasnice vyplavou navrch,vleju to do mísy a zadělám těsto. Těsto nesmí být moc tuhé, ale ani nesmí lepit.Ještě poznámka k soli,dávám víc,aby byly slané. Pak to vyklopím na desku,rozválím a složím jak se dělá převalované těsto.Zadělám utěrkou a nechám v teple kynout. Tak asi po pul hodině vždy zase zozválím a složím.Asi 4x.Rozválené potírám sádlem. Naposledy to rozválím na sílu asi 1,5cm a narádluji navrchu mřížku a nakrájím na čtverečky, nebo můžeš vykrajovat kolečka(ale to je větší odpad). Na plechu peču na peč.papíru )já na něm peču všechno i maso,mám míň práce s umýváním plechů) a potírám vajíčkem a posypu hrubou solí a kmínem. To je všechno.Mám plynovou troubu a upeču je bez problému.No ale je to trochu o šikovnosti,ja už je peču hodne dlouho a říkají mi všichni ,že je mám čím dál lepší. Jo a ještě jedna poznámka,nejlepší jsou čerstvé,takže já je dělala těsně před.Je to dost nevýhoda,ale pak ta pochvala za to stojí.
|