| FormOffice | Domácí účto | Pletení | Email šablony | Formuláře na PC | EET Účtenky | Rybář | Počítej Kalorie | Snadné hubnutí | Formuláře ZDARMA | Hromadné emaily | Omalovánky | DWN.cz | Zbrojní průkaz | Recepty doma |
|
| ||||||||
Sejkory - krkonošská specialita | ||||||||
| ||||||||
Ingredience: 1kg oškrabaných bramor | ||||||||
Popis: Brambory jemně nastrouháme, sebereme asi 1 dcl vody, přidáme horké mléko, vejce, koření, sůl, utřený česnek a nakonec hl.mouku.Vše promícháme v řídké těsto. Rozpálíme tefl. pánev(nebo jinou s ochr. povrchem), vytřeme ubrouskem namoč. v oleji(opravdu málo jen aby se leskla), nabereme lžíci těsta a děláme malé omeletky-sejkorky(cca 10cm v průměru). Na pánev se vejdou tři. Po upečení po jedné straně špachtlí sejkorku otočíme a dopečeme i po druhé straně. Ještě horké je potřeme uškvařeným máslem s cibulkou. Rovnáme na talíř po vrstvách. V podkrkonoší se k sejkorám pila bílá káva, černé kafe z cikorky nebo žitovky, nebo se roztrhaly do nesladké krupicové kaše. Když je jedli přátelé z Německa, poručili si marmeládu. Dříve se pekly na plátech pece nebo sporáku na dřevo. Pláty se potřely kůží od špeku. Na plátech se mohla na obracení použít normální špachtle. Variací může být, že se cibulka nastrouhá přímo do brambor a potom se potírájí sejkorky čistým máslem. |