Ingredience:
První nálev :
ocet s vodou 1:1
Druhý nálev :
ocet 0.25 l ,
voda 0,75 l,
20 dkg cukru,
2 dkg soli,
8 kul. pepře,
4 kul. nového koření,
2 bob. listy,
1-2 hřebíčky,
3-4 valké stroužky česneku ( nakrájené na jemno)
|
Popis:
První nálev : ocet s vodou 1:1
Druhý nálev : ocet 0.25 l , voda 0,75 l, 20 dkg cukru, 2 dkg soli, 8 kul. pepře, 4 kul. nového koření, 2 bob. listy, 1-2 hřebíčky, 3-4 valké stroužky česneku ( nakrájené na jemno) , 10 min. povařit. Poměr cukru a soli , octa a vody lze upravit dle vlastní chuti.
Cejni, plotice a pod. Ryby očistíme, vykucháme, rozřízneme po páteři. Čisté půlky silně nasolíme, naskládáme do mísy a necháme 48 hodin proležet.
Nasolené ryby pak naskládáme do sklenice a prokládáme cibulí nakrájenou na silnější kolečka a zalijeme 1. lákem.
Po 3-4 dnech vylijeme 1. nálev a dáme 2. nálev vychladlý.
Po dalších 3-4 dnech slijeme 2. nálev do hrnce a povaříme v něm na hrubém struhadle nastrouhanou kořenovou zeleninu
( mrkev a celer ) ( má pak stejnou chuť jako ryby ) Ryby s cibulí zatím nakrájíme na kousky ( páteř a větší kosti ohstraníme), dáme do mísy, přidáme vychladlou zeleninu a nakrájenou kyselou okurku. Přidáme majolku, zamícháme a necháme do 2. dne proležet.
|