Popis:
Nejdříve si namočíme houby (můžeme použít i čerstvé). Potom dáme vařit uzená žebra a uzené koleno (uzenou vodu nevylévat ! ! !).
Nakrájíme klobásu, anglickou slaninu a na sádle osmažíme. Přidáme nakrájenou cibuli a osmažíme do zlatova, zasypeme mletou paprikou, přidáme kysané zelí, chvíli podusíme a zalijeme vodou, která nám zbyla z uzeného masa. Přidáme namočené sušené houby, nadrobno nakrájené brambory, masové kostky a vaříme až se brambory skoro rozvaří. Pak přidáme předvařené fazole asi na deset minut až změknou. Polévku mírně zahustíme, dochutíme česnekem, pepřem, solí, majoránkou, přidáme obrané a nakrájené uzené maso a nakonec dopilujeme konečnou chuť glutasolem, či jiným kořením dle chuti.
Polévka by neměla být hustá, ale spíše polořídká.
Do této polévky je možno přidat různou zeleninu, nebo i jinak experimentovat.
Tato polévka může mít pokaždé jiný výsledek, to záleží na kuchaři a použitých surovinách.
Poznámky:
Brambory je lepší uvařit do měkka zvlášť a potom přidat do polévky dovařit.
Když se dají vařit s kysaným zelím, tak zkožovatí a nejsou dobré.
Pokud nemáme sušené nebo čerstvé houby, osvědčily se mi nakrájené, plechovkované, ve slaném nálevu naložené žampiony, které před vrhnutím do polévky osmažím na pánvi dozlatova.
Česnek a majoránku přidáme až přestane polévka vařit, aby nepřešly varem.
Pokud použijeme jiné fazole, tak je předem uvaříme do měkka a pak vložíme.
Lze také použít konzervované fazole ve slaném nálevu. (ty přidáme na konec a jenom prohřejeme.
|