| Rybář | DWN.cz | FormOffice | Formuláře ZDARMA | Snadné hubnutí | Recepty doma | Formuláře na PC | Domácí účto | EET Účtenky | Pletení | Omalovánky | Počítej Kalorie | Email šablony | Hromadné emaily | Zbrojní průkaz |
Výpis položky katalogu Varime Recepty.cz

Radavská Zelňačka


Doba přípravy:01:00
Počet porcí:10
Autor:
Přidáno/změněno:7.6.2009

Ingredience:

1 sáček kysaného zelí
1 krabice (sáček) předvařených fazolí
1kg uzených vepřových žeber
4 brambory
1 ks uzené koleno (i jiné uzené maso asi ve stejné váze)
1-2 cibule
1 noha dunajské klobásy (i jiné)
1 lžíce sádla
100 g anglické slaniny vcelku
sůl
pepř
majoránka
glutasol (není podmínkou)
mletý kmín
2 hrsti sušených hub
3-4 stroužky česneku
2 kostky hovězího vývaru
tmavá jíška dle potřeby (není nutná)
sladká mletá paprika
pitná voda dle potřeby

Popis:

Nejdříve si namočíme houby (můžeme použít i čerstvé). Potom dáme vařit uzená žebra a uzené koleno (uzenou vodu nevylévat ! ! !).
Nakrájíme klobásu, anglickou slaninu a na sádle osmažíme. Přidáme nakrájenou cibuli a osmažíme do zlatova, zasypeme mletou paprikou, přidáme kysané zelí, chvíli podusíme a zalijeme vodou, která nám zbyla z uzeného masa. Přidáme namočené sušené houby, nadrobno nakrájené brambory, masové kostky a vaříme až se brambory skoro rozvaří. Pak přidáme předvařené fazole asi na deset minut až změknou. Polévku mírně zahustíme, dochutíme česnekem, pepřem, solí, majoránkou, přidáme obrané a nakrájené uzené maso a nakonec dopilujeme konečnou chuť glutasolem, či jiným kořením dle chuti.

Polévka by neměla být hustá, ale spíše polořídká.

Do této polévky je možno přidat různou zeleninu, nebo i jinak experimentovat.
Tato polévka může mít pokaždé jiný výsledek, to záleží na kuchaři a použitých surovinách.

Poznámky:
Brambory je lepší uvařit do měkka zvlášť a potom přidat do polévky dovařit.
Když se dají vařit s kysaným zelím, tak zkožovatí a nejsou dobré.

Pokud nemáme sušené nebo čerstvé houby, osvědčily se mi nakrájené, plechovkované, ve slaném nálevu naložené žampiony, které před vrhnutím do polévky osmažím na pánvi dozlatova.

Česnek a majoránku přidáme až přestane polévka vařit, aby nepřešly varem.

Pokud použijeme jiné fazole, tak je předem uvaříme do měkka a pak vložíme.
Lze také použít konzervované fazole ve slaném nálevu. (ty přidáme na konec a jenom prohřejeme.


Jít na recept Radavská Zelňačka >>