| DWN.cz | Rybář | Recepty doma | Formuláře na PC | Hromadné emaily | Formuláře ZDARMA | FormOffice | Počítej Kalorie | Omalovánky | Domácí účto | Pletení | EET Účtenky | Snadné hubnutí | Zbrojní průkaz | Email šablony |
Výpis položky katalogu Varime Recepty.cz

Polský vánoční červený boršč


Doba přípravy:02:30
Počet porcí:10
Autor:
Přidáno/změněno:8.10.2013

Ingredience:

4l vody
15 dkg mrkve
7 dkg koř.petržele
7 dkg celeru
5 dkg pórku
15 dkg cibule
15 dkg bílého zelí
2 dkg sušených hub
2 kg červené řepy
10 dkg másla
3dkg cukru
3 bobkové lístky
5 kuliček nového koření
4 hřebíčky
špetka muškátového ořechu
skořice
3 dkg česneku
sůl podle chuti
zelená petrželka
1 l zákvasu:
2kg červené řepy
2,5l převařené vody
2 dkg cukru
1 dkg česneku
2dkg chlebové kůrky

Popis:

Očištěnou zeleninu zalijeme 3 l vody a zhotovíme vývar.Do 0,5 l vody nasypeme sušené houby,uvaříme,vývar přecedíme.Očistěnou cibuli nakrájíme na kolečka a dusíme na polovině másla,podlevaje ji vývarem ze zeleniny.Červenou řepu nakrájíme na kolečka,zalejeme větším množstvím zeleninového vývaru,přidáme cukr i ostatní koření. Po 10 minutách varu odstavit a po 30 minutách scedit.Cibuli na sítu přepasírovat,přelít zbytkem zel.vývaru,dodat vývar z červené řepy a hřibů,dodat zákvas ( v Polsku je možno dostat koncentrát z červené řepy ),smíchat a dodat zbytek másla.
Baršč se podává s tortelinami s hřibovou nádivkou,případně si je vyrobit z uvařených sušených hřibů na způsob malých pirožků nebo podávat s bílou fasolí uvařenou na sypko. Porci posypat drobně nakrájenou petrželkou.
Zákvas :
očistěné 0,5 cm široké kolečka červené řepy vložíme do nádoby,kde je nasekán česnek.Zalijeme horkou vodou,kde je rozpuštěn cukr tak,aby voda byla nejméně 5 cm nad poslední vrstvou řepy.Vložit kůrky chleba a nechat zakryté gazou po 7 dní v teplotě nejméně 20°C.Zákvas potom slít a použít na baršč.


Jít na recept Polský vánoční červený boršč >>