| Email šablony | FormOffice | Formuláře na PC | Domácí účto | Recepty doma | Hromadné emaily | Rybář | DWN.cz | Snadné hubnutí | EET Účtenky | Omalovánky | Pletení | Zbrojní průkaz | Formuláře ZDARMA | Počítej Kalorie |
|
| ||||||||
Polévka "Podřipský kaldoun" | ||||||||
| ||||||||
Ingredience: kuřecí kosti do polévky vč.drůbků cca 1 kg | ||||||||
Popis: Balíček s kostrou kuřete,krkem a případně dalšími drůbkami necháme rozmrznout, omyjeme v teplé vodě a dáme vařit do 3 litrů studené vody. Přidáme oloupaný celer cca půlku, rozkrájíme na plátky. Moje babička do kaldounu mrkev ani petržel zásadně nedávala. Vaříme do změknutí masa, vývar scedíme, maso z kostí obereme, případně pokrájíme na menší kousky a to i srdíčko, nebo žaludek na plátečky. Uděláme světlou jížku z másla, musí jí být dost, aby polévka byla hustá. Přidáme rozdrobené kostky bujonu a obrané maso s drůbkami a játrové knedlíčky, které jsme si připravili v době, kdy se vařilo maso. Do polévky se dále přidají těstoviny ve formě malých makaronků dl.cca 20 mm, které se prodávají hotové, ale dají se též vyrobit z placek jako na nudle, nakrájet čtverečky cca 2 x 2 cm a navinout po úhlopříčce na špejli. Dělávali jsem si je doma i do zásoby sušené. Na Řipské pouti se prodávali i podkladní prkénka s různě vyřezanými výstupky, takže "makronky" byly různě zdobené. Ale kdoby se s tím dneska dělal, ale tehdy to byla sváteční polévka, obvykle dělaná z husích drůbků a křídel. Polévka má být tak hustá, že po vychlazení se dá do ní zapíchnout lžíce a zůstane stát, neponoří se. Polévka je vydatná a zasytila nás tak, že babička říkala: "Po polívce lžice do police". Přeji všem dobrou chuť. |