Popis:
těsto:
z droždí, špetky cukru, lžičky hl. mouky a 50ml vlažného mléka uděláme kvásek. po vzejítí kvásku nalijeme do mísy a přidáme polohrubou moukou,sůl,olivový olej,zbytek vlažného mléka a rozmarýn.pořádně prohněteme. pozor těsto musí být opravdu pořádně prohnětené. a necháme na teplém místě hodinu vykynout.
mezi tím si připravíme dva druhy směsi na potření pizzového korpusu.
směs č.1:
našleháme si dvě smetany našlehání, potom do šlehačky přimícháme 4 kusy protlaku,přidáme sůl, pepř, všechno provencálské koření,lžíci nadrcené bazalky a pořádně vše promícháme.
směs č.2:
našleháme si jednu smetanu na šlehání, přidáme buď jemně nastrouhanou nebo utřenou nivu, celou brynzu a limbu a jeden protlak, dále přidáme lžíci koření gyros,lžíci bazalky,sůl,pepř a zase pořádně promícháme nebo u této směsi lépe promixovat.
když máme těsto vykynuté,rozpálíme si troubu na 180 stupňů a připravíme si korpus. utrhneme kus těsta,rozválíme ho na tloušťku cca 3-5 mm ne více. vidličkou do něj uděláme dírky(jako kdybyste šili na šicím stroji),korpus přesunete na plát a potřete tak 5mm vrstvou nějaké směsí (pozor, ne až k okraji,musí zůstat minimálně 1cm okraje nepotřený směsí). po té na to položíte sýr,salám cibuli(vše dle své chuti). dáte do trouby a pečete než uvidíte dozlatova opečené okraje. já používám horkovzdušnou troubu a v té to trvá cca 15 minut.
|