Popis:
Očištěné kuře rozpůlíme a každou polovinu potřeme marinádou ze všech stran (kuře předtím posolte jen trochu, protože marináda už je slaná). Necháme na pekáčku odležet nejméně 2-3 hodiny v chladu.
Pak upečeme spolu se zbytkem marinády dočervena v troubě. Podle potřeby podlijeme vodou a občas kuře potřeme vypečenou šťávou (podlévám raději častěji a málo než si zkazit voňavou kůrčičku).
Mezitím připravíme omáčku prostým smícháním přísad. Paprikovou pastu lze nahradit lžičkou směsi sladké a pálivé mleté papriky osmahnuté na lžíci oleje (nechte zpěnit, pomíchejte 1 min a rychle vypněte ==> rádo to hořkne)
Kuře se podává na stůl nenaporcované (toto někdy porušuji a porcuji díky dětem). Hosté si odlupují kousky křehkého kuřete a smáčejí v připravené omáčce. K tomu se podává ryže nebo nudle a zaleninový salát.
P.S.: Rýži doporučuji vařit s kořením "kari rýže" nebo trochou obyčejného kari a kardamonu, který ji krásně obarví na na žluto. Jako víno lze použít i jakékoli suché červené, chuť neutrpí spíše naopak. Taky varianta s bourbonem či whiskou (půl velkého panáku) dodá sice zcela jinou vůni, ale rozhodně nezklame. Olej někdy do marinády dávám olivový, ale ne každý ho ocení, takže začněte s normálním a uvidíte.
|