Popis:
Do vyššího hrnce nalijeme kyselé mléko, přidáme vejce, špetku soli a pozvolna šleháme (mixer s nohou),pak pozvolna, za stálého šlehání, přisypáváme hladkou mouku až je kozistence směsi podobna řidšímu medu.
Namaštěnou pánev pozvolna ohříváme na sporáku a kontrolujeme její teplotu (cca 200°C). Naběračkou naléváme promíchanou směs v tenké vrstvě na pánev a občas mašlovačkou mastíme okraje těsta. Až jsou okraje těsta mírně nahnědlé uvolníme těsto ode dna pánve (trhnutím pánve nebo plochým podběrákem) a podmastíme olejem. Pohybujeme pánví tak abychom pohybovali těstem po pánvi nad plamenem sporáku. Po chvilce obrátíme, nadhozem,těsto na druhou stranu, namastíme okraj těsta a opět pohybujeme těstem po pánvi. Až je povrch těsta z obou stran mírně nahnědlý je palačinka hotova a můžeme ji vyklopit na připravený plochý talíř. Postup opakujeme až zpracujeme veškeré těsto (z uvedeného množství výjde cca 15 ks o průměru 15cm). Potom sloupek palačinek na talíři obrátíme tak, aby ta první byla nahoře a tuto pak potřeme povidly, srolujeme a posypeme cukrem. Postupně naplníme všechny palačinky.
Podáváme ještě za tepla, ale studené jsou také výborné.
|