| FormOffice | DWN.cz | Hromadné emaily | Formuláře ZDARMA | Formuláře na PC | Počítej Kalorie | Email šablony | Domácí účto | Omalovánky | Rybář | Pletení | Zbrojní průkaz | Recepty doma | Snadné hubnutí | EET Účtenky |
Výpis položky katalogu Varime Recepty.cz

Oukrop (polévka)


Doba přípravy:00:45
Počet porcí:4
Autor:
Přidáno/změněno:31.10.2017

Ingredience:

1 litr odvaru z brambor s kmínem
4 stroužky česneku
4 lžíce sádla
sůl
4 krajíce tmavého chleba
sádlo na osmažení chleba

Popis:

Slitý odvar z brambor s kmínem dáme vařit do hrnce. Mezitím si prolisujeme, nebo utřeme se solí česnek a dáme ho na dno každého talíře. Přidáme lžíci sádla a zalijeme vroucím odvarem z brambor. Mezitím na sádle osmažíme krajíce tmavého chleba buď celé, jako topinky nebo pokrájené na kostičky. Oukrop patří mezi staročeské pokrmy. I dnes se vaří nejen proto, že je chutný, ale také proto, že ho lze doporučit jako lék. Česnek v něm obsažený pomáhá při trávicích potížích. Působí proti střevním parazitům a na lidské zdraví má i mnoho jiných příznivých účinků. Oukrop má rozmanité krajové obměny. Někdy se do něj přidá vařený rozmačkaný brambor, v Pošumaví se připravuje také s pokrájenou cibulkou, do žluta osmahnutou na sádle. Také se může použít voda uvařená s kmínem, kterou se přelije osmažený chléb, rozetřený česnek a polévka se omastí sádlem.


Jít na recept Oukrop (polévka) >>