| FormOffice | DWN.cz | Hromadné emaily | Formuláře ZDARMA | Formuláře na PC | Počítej Kalorie | Email šablony | Domácí účto | Omalovánky | Rybář | Pletení | Zbrojní průkaz | Recepty doma | Snadné hubnutí | EET Účtenky |
|
| ||||||||
Oukrop (polévka) | ||||||||
| ||||||||
Ingredience: 1 litr odvaru z brambor s kmínem | ||||||||
Popis: Slitý odvar z brambor s kmínem dáme vařit do hrnce. Mezitím si prolisujeme, nebo utřeme se solí česnek a dáme ho na dno každého talíře. Přidáme lžíci sádla a zalijeme vroucím odvarem z brambor. Mezitím na sádle osmažíme krajíce tmavého chleba buď celé, jako topinky nebo pokrájené na kostičky. Oukrop patří mezi staročeské pokrmy. I dnes se vaří nejen proto, že je chutný, ale také proto, že ho lze doporučit jako lék. Česnek v něm obsažený pomáhá při trávicích potížích. Působí proti střevním parazitům a na lidské zdraví má i mnoho jiných příznivých účinků. Oukrop má rozmanité krajové obměny. Někdy se do něj přidá vařený rozmačkaný brambor, v Pošumaví se připravuje také s pokrájenou cibulkou, do žluta osmahnutou na sádle. Také se může použít voda uvařená s kmínem, kterou se přelije osmažený chléb, rozetřený česnek a polévka se omastí sádlem. |