Popis:
Omytá jablka oloupeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na tenké plátky a rozložíme do koláčové formy silně vymazané máslem, posypeme je 60g cukru a skořicí.
Z bílků ušleháme sníh a po částech přidáváme zbývající cukr.
Do tuhého sněhu lehce vmícháme žloutky a prosátou mouku, těsto nalijeme na jablka, povrch uhladíme a upečeme v mírně vyhřáté troubě.
Upečený koláč lehce poprášíme hladkou moukou a obrátíme na rovnou mísu. Podáváme buď teplý s vanilkovým nebo kakaovým krémem nebo čokoládovou omáčkou, nebo studený se šlehačkou.
______________________________________________
* Vanilkový krém (5dl)
4,5dl mléka, 2 žloutky, 10g pudinkového prášku s vanilkovou příchutí, 60g pískového cukru, vanilkový cukr
Pudinkový prášek a žloutky rozmícháme v mléce, za stálého míchání přivedeme k varu, povaříme 2 minuty a sejmeme z plotýnky. Krém osladíme a za častého míchání vychladíme. Studený krém výrazně ochutíme vanilkovým cukrem.
* U kakaového krému provedeme totéž, jen do pudinkové hmoty vmícháme ještě kakaový prášek (nejdříve rozmícháme v mléce, aby nezhrudkovatěl.)Osladíme běžným cukrem.
* Čokoládová omáčka
1/4l mléka,10g cukru, vanilkový cukr, rovná lžička pudinkového prášku s vanilkovou příchutí, 1 žloutek, 30g čokolády na vaření
V mléce rozmícháme cukr a krémový prášek, přidáme rozlámanou čokoládu a za stálého míchání vaříme na malém plaménku, až rozvar trochu zhoustne. Do zahoustlé omáčky vmícháme žloutek rozmíchaný ve lžíci mléka a vanilkový cukr a za stálého míchání přihřejeme, avšak nevaříme.
|