| Hromadné emaily | EET Účtenky | Email šablony | Zbrojní průkaz | Pletení | Formuláře na PC | Snadné hubnutí | Rybář | Formuláře ZDARMA | DWN.cz | Počítej Kalorie | Domácí účto | FormOffice | Omalovánky | Recepty doma |
|
| ||||||||
Nesmeňské buchty (knedlíky) | ||||||||
| ||||||||
Ingredience: brambory vařené ve slupce | ||||||||
Popis: Oloupeme vařené brambory, lépe studené, nastrouháme na jemném struhadle (jako na bramborové knedlíky), nesmačkáváme. Posypeme moukou, přidáme špetku soli a rukama ve větší míse prosýpáme, jako když se dělá drobení, přidáváme mouku až se udělá drobenka. Pak hmotu zmáčkneme do koulí velikých asi jako chlupaté knedlíky. Nesmí se dát málo mouky (buchty by se slily) ani moc (rozpadaly by se), během prosýpání zkusíme zmáčkout drobenku dohromady, pokud se buchty jen tak tak nerozsypou, je to akorát. Je to zhruba na 10 brambor asi 3/4 kg mouky (udělá se asi 5 buchet). Házíme do vařící vody a vaříme 30 min. Vybereme z vody, propíchneme vidličkou a necháme vychladnout. Podáváme k houbové či bílé cibulové omáčce nebo jako přílohu k vařenému uzenému(nebo vepřovým žebrům, ovaru, pečeni atd.) s bramborovým zelím. Je to krajové jídlo z oblasti Doudleb, dříve se připravovalo z žitné mouky, proto se jim také někdy říká "žitné buchty". |