Ingredience:
Těsto:
4 vejce
20 dkg cukru krystal
20 dkg mouky 1/2hladké+1/2polohrubé
5 lžic oleje
voda horká, studená,
špetka soli,
vanilkový cukr,
1/2 lžičky škrobu,
prášek do pečiva
džem,
1l šlehačky Rama,
karamel,
mandlové lupínky opražené
|
Popis:
Těsto:
4 žloutky ušleháme do pěny spolu s cukrem, i vanilkový, a 4 lžícemi horké vody. Zvlášť ušleháme 4 bílky spolu se 4 lžícemi vody studené a špetkou soli. Smícháme mouku spolu s práškem a škrobem a lehce střídavě přimícháme pěnu ze žloutků a bílků a po lžících olej. Pečeme ve středně vyhřáté troubě na pekáči vyloženém papírem na pečení. Piškot snadněji vyklopíme. Studený rozřízneme na 2 , šikovným se podaří na 3 díly podélně. Placky namažeme džemem.
Ušleháme šlehačku jenom do stavu, kdy začíná špičkovat, ona sama ztuhne. Namažeme na piškot. Na šlehačku vrstvíme karamel-ideální je ho koupit. Kdo si ho chce udělat-do světlého tónu zkaramelizujeme cukr krystal (asi 15dkg) a potom přilijeme asi 1,5 dcl šlehačky necháme vychladit. Posypeme praženými lupínky.
|