| Pletení | DWN.cz | Zbrojní průkaz | Hromadné emaily | Formuláře na PC | Omalovánky | Email šablony | Domácí účto | Počítej Kalorie | Snadné hubnutí | Formuláře ZDARMA | Recepty doma | FormOffice | Rybář | EET Účtenky |
Výpis položky katalogu Varime Recepty.cz

Mikulášský ovocný chléb


Doba přípravy:03:00
Počet porcí:6
Autor:
Přidáno/změněno:15.1.2013

Ingredience:

400 g polohrubé mouky,
50 g másla,
0,15 l vody,
0,15 l mléka,
1 kl soli,
350 g sušených hrušek,
150 g sušených švestek,
100 g vlašských ořechů,
100 g rozinek,
1 pl třešňovice nebo slivovice,
50 g cukru,
1 kl skořice,
špetka tlučeného hřebíčku,
špetka muškátového květu,
1 žloutek

Popis:

Droždí rozpustíme ve vlažné vodě s mlékem. V míse s prosátou osolenou moukou uděláme důlek, vlijeme rozpuštěné droždí a tekuté vlažné máslo. Těsto dobře propracujeme a necháme 1 hod na teplém místě kynout. Sušené hrušky a švestky necháme přes noc nabobtnat ve vodě, ve které je pak 20 min vaříme. Potom vodu slijeme, švestky odpeckujeme a spolu s hruškami umeleme. K umletému ovoci vmícháme nahrubo nasekané ořechy, v alkoholu naložené rozinky s cukrem a kořením. Z vykynutého těsta oddělíme 1/3 a prohněteme s umletým ovocem. Vytvoříme dva válečky. Zbývající těsto vyválíme, překrojíme na dva obdélníky a vytvořené ovocné válečky do nich zabalíme. Konce přeložíme, dobře přitlačíme a dáme vedle sebe na pečící papír na plechu přeloženou stranou dolů. Povrch několikrát propíchneme vidličkou a necháme ještě asi 1 hod vykynout na teplém místě. Potom potřeme rozkvedlaným žloutkem a pečeme v předehřáté troubě při 170 st. C asi 1 hod.


Jít na recept Mikulášský ovocný chléb >>