Popis:
Do malé misky dáme droždí, špetku cukru, přilijeme vlažné mléko a dáme na teplé místo vykynout.
Do mísy prosijeme mouku, vmícháme do ní sůl, přidáme kvásek, vejce, rozpuštěné máslo, zbytek cukru
a vymícháme hladké těsto. Překryjeme ho utěrkou a necháme vykynout.
Do kastrůlku nalijeme 200 ml mléka a přivedeme ho k varu. Pudinkový prášek rozmícháme v polovině zbylého mléka a vmícháme ho do vroucího mléka. Za stálého míchání necháme převařit a potom přidáme žloutek (bílek dáme stranou) rozmíchaný ve zbytku mléka. Opět přivedeme k varu, promícháme, stáhneme z ohně a za občasného míchání necháme vychladnout.
Vykynuté těsto rozdělíme na 16 kousků a vyválíme na malé bochánky, které položíme na vymaštěný plech. Překryjeme je čistou utěrkou, aby těsto neoschlo a necháme zhruba 20 minut vykynout.
Do pudinkového krému vmícháme cukr, vanilkový cukr, špetku soli, bílek a důkladně rozšleháme.
Do nakynutých bochánků vytlačíme skleničkou obalenou suchou utěrkou důlky. Naplníme je krémem
a na něj položíme půlky meruněk. Bochánky uložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 170°C dozlatova.
Po upečení je posypeme moučkovým cukrem.
1 kousek: Přibližně 470 kJ / 112 kcal
|