| Recepty doma | FormOffice | Snadné hubnutí | Hromadné emaily | Omalovánky | DWN.cz | Formuláře na PC | Email šablony | Pletení | Formuláře ZDARMA | Rybář | Počítej Kalorie | EET Účtenky | Zbrojní průkaz | Domácí účto |
Výpis položky katalogu Varime Recepty.cz

Medovník trošku jinak


Doba přípravy:03:00
Počet porcí:8
Autor:
Přidáno/změněno:24.3.2014

Ingredience:

plechovka slazeného kondenzovaného mléka
1 máslo
1 vanilkový cukr
Korpus :
1 vejce
15 dkg cukru krystal (nebo písek)
5 dkg tuku
2 lžíce medu
5 lžic mléka
1 kávová lžička sody
45 dkg hladké mouky
2 lžičky instantní kávy (Nescafé atd.)
1 dcl šlehačky

Popis:

krém:
plechovka slazeného kondenzovaného mléka, kterou je třeba předem celou, neotevřenou vařit 2 hod. ve vodě, aby mléko zkaramelizovalo, 1 máslo, 1 vanilkový cukr
celá neotevřená plechovka mléka se vaří 2 hod. ponořená v hrnci s vodou, mléko tím zkaramelizuje a nechá se vychladnout. Do šlehací mísy vložíme celé máslo v pokojové teplotě, vanilkový cukr a zkaramelizované mléko a vyšleháme na hustý krém. Mažeme na studené pláty, vznikne dort, poslední vrstvu tvoří opět krém, na který sypeme rozdrobenou 5. placku, můžeme smíchat s mletými ořechy. Dort necháme 1 den uležet.

Pláty těsta (korpusy):
1 vejce, 15 dkg cukru krystal (nebo písek), 5 dkg tuku, 2 lžíce medu , 5 lžic mléka, 1 kávová lžička sody. Vše vaříme 2 min. - za neustálého míchání hmota hnědne - karamelizuje.

Odstavíme a teplé nalejeme do misky, kde je odváženo:
45 dkg hladké mouky - zpracujeme pomocí měchačky a ihned vyklopíme na vál, kde zpracujeme ještě za tepla pomocí malého množství hl. mouky v hladké těsto.
Postupně vyválíme 4 tenké placky.
Plech musí být vymazaný a předehřátý!
Vyválenou placku opatrně přendáme pomocí válečku na vymazaný plech a vidličkou toto těsto asi na 10 místech propícháme, aby se při pečení netvořily tzv. puchýře. Pečeme rychle do lehkého zhnědnutí. Po chvilce opatrně pomocí plochého nože sesunout na rovnou desku. Takto se upečou všechny 4 placky
Po vychlazení potírat placky z obou stran směsí: 1 dcl vody a dvou vrchovatých lžiček instantní kávy (Nescafé, atd.) připravím silný roztok kávy.
Pak přidám asi 1 dcl šlehačky. Potírejte hodně. Nebojte se toho.
Vrchní strana dortu je posypaná směsí:
Strouhaný perník, nahrubo nakrájené vlašské ořechy a na jemno rozemletá instantní káva. Poměr surovin musíte vyzkoušet sami. Řídit se můžete barvou a chutí směsi.
A ještě moje postřehy. Nesmíte placky připálit, poznaly byste to na chuti. Pečeme při 150 stupních. A hodně krému mezi, nejlépe pomazat každou placku z obou stran, aby se to dobře slepilo.
Může být i pět placek a je dobré to vykrajovat podle talíře.


Jít na recept Medovník trošku jinak >>