Popis:
Připravíme vodní lázeň. Do hrnce nalijeme vodu a postavíme na něj větší ohnivzdornou misku tak, aby se nedotýkala hladin. Vodu přivedeme k varu. Do misky vložíme heru a necháme pomalu rozpustit. Potom do ní rozklepneme vejce a postupně přidáme med, cukr, mouku a jedlou sodu. Předehřejeme troubu na 170, horkovzdušnou na 150 stupňů.
Směs v misce mícháme vařečkou přibližně 10 minut, dokud těsto nemá zlatavou barvu. Vzniklé těsto rozdělíme na šest dílů.
Na plech roztáhneme pečící papír a obkreslíme na něj talíř či dortovou formu (podle toho, čím budeme upečené plátky vykrajovat). Do kruhu pak gumovou stěrkou v co nejtenčí vrstvě rozetřeme těsto tak, aby kružnici alespoň o jeden centimetr přesahovalo. Placku pečeme dozlatova 7 - 10 minut, totéž provedeme i s ostatními.
Upečené placky po částečném vychladnutí okrájíme podle talíře či dortové formy. Oddělené okraje nevyhazujeme!
Vyrobíme krém: máslo a mléko vyšleháme pomocí ruční nebo elektrické metly do hladka (trvá to asi 10 minut)a posypku: okrájené kousky těsta vložíme do mísy a prsty na jemno rozdrobíme.
Sestavíme dort. Pomocí kulatého nože rozetřeme krém na první plát a přiklopíme další plackou, kterou opět namažeme krémem. Opakujeme tak dlouho, dokud nám nedojdou medovníkové pláty. Na závěr potřeme celý dort včetně boků krémem a poprášíme připravenou posypkou.
Pozn.) klasický medovník z cukrárny - lehce pozměníme krém: Zavřenou plechovku s kondenzovaným mlékem povaříme 2 h v hrnci s vodou. Po vychladnutí vzniklý mléčný karamel smícháme s třetinou másla (1. krém). Zbytek másla prošleháme s moučkovým a vanilkovým cukrem a přidáme ořechy (2. krém). Upečené pláty pak potíráme střídavě oběma krémy.
|