Popis:
30 dkg cukr krystal
20 dkg smetolu rozpustit ve vodní lázni
4 lžíce medu
12 lžic mléka
potom přidat:
2 lžíce sody
2 vejce
90 dkg hladké mouky
Vzniklé těsto vyválet na 4-5 plátků velikosti plechu a upečeme.
Náplň:
0,5 l mléka
5 lžic solamylu uvařit kaši
1 smetol
20 dkg moučka cukr vyšlehat
1 vanilk. cukr
Uvařenou vychladlou kaši a vyšlehaný smetol ( je lépe, když smetol nastrouháme na velkém struhadle) s cukrem, smícháme dohromady.
Plátek upečeného řezu namažeme povidly a poté náplní. Přiložíme další plátek a opět mažeme povidly a náplní. Poslední plátek řezu – horní- polijeme čokoládovou polevou. Necháme do druhého dne uležet a krájíme na malé obdélníčky.
Toto je recept na vánoční cukroví. Já jsem ho upravila. Těsto i náplň je stejná. Těsto, ale vyválím pouze na tři plechy. Pozor špatně se to z plechů sundává! Vyvaluji to na hnědý pečící papír. Těsto, které peču na plechu s nízkým okrajem je trochu větší než těsto , které peču na plechu s vysokým okrajem.Proto tyto dva větší plátky hned po vytažení z trouby ze dvou stran okrájím – asi centimetrový okraj odkrojím. Řezy nám po vychladnutí ztvrdnou a při krájení se lámou, proto je dobré okraje seříznout za horka. Tyto odřezky nadrolíme.
Upečené a vychladlé plátky medovníku mažeme povidly a náplní. Poslední horní plátek mažu jen zbylou náplní (povidly už ne) a posypu nadrolenými odřezky.
Medovník se musí nechat do druhého dne uležet. Krásně nám změkne. Nechávám ho na plechu v zavřené vychladlé troubě přes noc. Nemusí být v lednici, vydrží několik dnů jen v troubě.
|