Popis:
Mouku prosijeme do mísy a uprostřed vyhloubíme důlek.
Rozdrobíme do něj droždí, zamícháme s trochou vlažného mléka a mouky na kvásek.
Přikryjeme a necháme 15 min. kynout.
Do vykynutého kvásku přidáme sůl, rozpuštěné máslo, vejce, pepř a muškátový oříšek, vše promícháme, přidáme zbytek mléka a vypracujeme hledké těsto. Přikryjeme a necháme ještě 30 min. kynout.
vymažeme máslem 1 až 2 plechy na pečení. Z vykynutého těsta nakrájíme 20 stejných dílů o hmotnosti 40g.
Pomoučenýma rukama každý díl vytvarujeme dokulata, bochánky narovnáme na plechu a trochu zploštíme. Necháme je na plechu ještě 20 min. kynout.
Troubu vyhřejeme na 200°C.
Žloutky vyšleháme s mlékem a potřeme žemle. Posypeme mákem a ve středu nakrojíme do kříže.
Žemle pečeme 20 min. na druhé příčce odspodu. Na začátku pečení nalijeme na dno trouby šálek vody.
Jedna žemle: cca 650 J/155 cal.
|