| Pletení | Snadné hubnutí | Omalovánky | EET Účtenky | Formuláře na PC | Zbrojní průkaz | DWN.cz | Email šablony | Hromadné emaily | Domácí účto | Počítej Kalorie | Rybář | FormOffice | Formuláře ZDARMA | Recepty doma |
Výpis položky katalogu Varime Recepty.cz

Makové žemle


Doba přípravy:01:00
Počet porcí:20
Autor:
Přidáno/změněno:28.1.2011

Ingredience:

500g polohrubé mouky
30g droždí
1/4l vlažného mléka
50g másla
1 vejce
1 čajové lžičky soli
na špičku nože pepř a strouhaný muškátový oříšek
2 žloutky
2 polévkové lžice mléka
4 polévkové lžice máku
máslo na plech

Popis:

Mouku prosijeme do mísy a uprostřed vyhloubíme důlek.
Rozdrobíme do něj droždí, zamícháme s trochou vlažného mléka a mouky na kvásek.
Přikryjeme a necháme 15 min. kynout.
Do vykynutého kvásku přidáme sůl, rozpuštěné máslo, vejce, pepř a muškátový oříšek, vše promícháme, přidáme zbytek mléka a vypracujeme hledké těsto. Přikryjeme a necháme ještě 30 min. kynout.
vymažeme máslem 1 až 2 plechy na pečení. Z vykynutého těsta nakrájíme 20 stejných dílů o hmotnosti 40g.
Pomoučenýma rukama každý díl vytvarujeme dokulata, bochánky narovnáme na plechu a trochu zploštíme. Necháme je na plechu ještě 20 min. kynout.
Troubu vyhřejeme na 200°C.
Žloutky vyšleháme s mlékem a potřeme žemle. Posypeme mákem a ve středu nakrojíme do kříže.
Žemle pečeme 20 min. na druhé příčce odspodu. Na začátku pečení nalijeme na dno trouby šálek vody.
Jedna žemle: cca 650 J/155 cal.


Jít na recept Makové žemle >>