| Zbrojní průkaz | Formuláře ZDARMA | Email šablony | Hromadné emaily | Snadné hubnutí | Počítej Kalorie | Domácí účto | FormOffice | EET Účtenky | Omalovánky | Formuláře na PC | DWN.cz | Pletení | Recepty doma | Rybář |
Výpis položky katalogu Varime Recepty.cz

Loucké koláče


Doba přípravy:01:45
Počet porcí:
Autor:
Přidáno/změněno:11.9.2010

Ingredience:

1kg hladké mouky
240g práškového cukru
240g tuku (Smetol nebo Dukát)
2 kostky (42g) droždí
1/2 kávové lžičky soli
asi 500ml mléka
citronová kůra;
až 7 tvarohů (250g) na tvarohovou náplň
strouhaný perník na posypání
tvarohová náplň :
(jedna dávka) 250g tvaroh
40-60g práškový cukr
1/2 balíčku vanilkový cukr
40g másla
1 vejce

Popis:

Mouku a cukr prosijeme, přidáme sůl, citronovou kůru a dobře promísíme. Z části mléka, cukru, mouky a droždí připravíme kvásek a necháme vzejít. Přidáme do směsi, nalejeme vlahé mléko, rozpuštěný vlahý tuk, vypracujeme těsto a necháme 30 min. kynout. Zatím připravíme tvarohovou náplň - cukr a vanilkový cukr utřeme s máslem, přidáme žloutek vymícháme do pěnista, tvaroh a vypracujeme hustší dobře roztíratelnou plnku (je-li příliš tuhá, ředíme mlékem) do níž později těsně před použitím vmícháme tuhý sníh z vyšlehaných bílků. Vykynuté těsto rozdělíme na 7 částí (na 1 koláč asi 280g těsta) a z každé části zpracujeme jeden koláč: těsto rozválíme natenko do kruhu o průměru asi 30 cm. Směrem od středu kruhu rozetřeme plnku (až z jednoho tvarohu) na těsto do tvaru čtverce s rohy do samého kraje kruhu. Polokruhové úseče nad stranami čtverce zahneme přes plnku směrem ke středu kruhu. Povrch tvarohové plnky hustě posypeme strouhaným perníkem. Strouhaným perníkem poprášíme i zahnuté okraje těsta. Perník na plnce lehce pokapeme rozpuštěným máslem. Plech vymažeme tukem (nebo použijeme pečicí papír), přeneseme na něj koláč a před vložením do trouby necháme ještě krátce (cca 10 min.) kynout, aby se těsto trošku zvedlo. Vkládáme do předehřáté trouby a pečeme 15 - 20 min. ve středně vyhřáté troubě (175°C). Po upečení koláč vyjmeme a ještě zatepla napustíme okraje koláče rozpuštěným máslem a potřeme/pokapeme i střed koláče.


Jít na recept Loucké koláče >>