| Snadné hubnutí | Pletení | EET Účtenky | FormOffice | Omalovánky | Rybář | Počítej Kalorie | Recepty doma | Formuláře ZDARMA | Domácí účto | Hromadné emaily | DWN.cz | Formuláře na PC | Email šablony | Zbrojní průkaz |
|
| ||||||||
Loucké koláče | ||||||||
| ||||||||
Ingredience: 1kg hladké mouky | ||||||||
Popis: Mouku a cukr prosijeme, přidáme sůl, citronovou kůru a dobře promísíme. Z části mléka, cukru, mouky a droždí připravíme kvásek a necháme vzejít. Přidáme do směsi, nalejeme vlahé mléko, rozpuštěný vlahý tuk, vypracujeme těsto a necháme 30 min. kynout. Zatím připravíme tvarohovou náplň - cukr a vanilkový cukr utřeme s máslem, přidáme žloutek vymícháme do pěnista, tvaroh a vypracujeme hustší dobře roztíratelnou plnku (je-li příliš tuhá, ředíme mlékem) do níž později těsně před použitím vmícháme tuhý sníh z vyšlehaných bílků. Vykynuté těsto rozdělíme na 7 částí (na 1 koláč asi 280g těsta) a z každé části zpracujeme jeden koláč: těsto rozválíme natenko do kruhu o průměru asi 30 cm. Směrem od středu kruhu rozetřeme plnku (až z jednoho tvarohu) na těsto do tvaru čtverce s rohy do samého kraje kruhu. Polokruhové úseče nad stranami čtverce zahneme přes plnku směrem ke středu kruhu. Povrch tvarohové plnky hustě posypeme strouhaným perníkem. Strouhaným perníkem poprášíme i zahnuté okraje těsta. Perník na plnce lehce pokapeme rozpuštěným máslem. Plech vymažeme tukem (nebo použijeme pečicí papír), přeneseme na něj koláč a před vložením do trouby necháme ještě krátce (cca 10 min.) kynout, aby se těsto trošku zvedlo. Vkládáme do předehřáté trouby a pečeme 15 - 20 min. ve středně vyhřáté troubě (175°C). Po upečení koláč vyjmeme a ještě zatepla napustíme okraje koláče rozpuštěným máslem a potřeme/pokapeme i střed koláče. |