Ingredience:
1,6 kg vepřového masa z pečínky nebo ramínka, vykostěného a srolovaného,
4 stroužky česneku,
1 a 1/2 lžičky nadrobno nakrájených listů fenyklu nebo 1/2 lžičky sušeného fenyklu,
4 hřebíčky,
sůl,
pepř,
300 ml suchého bílého vína,
300 ml vody
|
Popis:
Po celém povrchu masa udělejte ostrým nožem zářezy a vytvořte malé kapsy.
Česnek nakrájejte na plátky, vložte do sítka a propláchněte pod tekoucí studenou vodou, aby dostatečně zvlhly.
Nakrájené listy fenyklu nasypte na talířek a obalte v nich plátky česneku.
Do vytvořených kapes v mase vložte plátky česneku s hřebíčky. Povrch masa osolte a opepřete.
Maso vložte do ohnivzdorného pekáče, přilijte vodu a pečte v troubě předehřáté na 150 stupňů Celsia 2,5 až 2 a 3/4 hodiny, až je maso měkké, ale stále šťavnaté. Během pečení občas podlijte.
Maso můžete podávat teplé, v tom případě jej dejte na prkýnko a nakrájejte na plátky. Pokud jej budete podávat studené, nechte maso nejprve zcela vychladnout ve vypečené šťávě.
Jako obloha se výborně hodí teplé zelené fazolky.
|