| Domácí účto | Rybář | Formuláře na PC | Hromadné emaily | Snadné hubnutí | Počítej Kalorie | Email šablony | EET Účtenky | Formuláře ZDARMA | FormOffice | Zbrojní průkaz | Pletení | Recepty doma | Omalovánky | DWN.cz |
Výpis položky katalogu Varime Recepty.cz

Lahodné pečené kuře


Doba přípravy:01:30
Počet porcí:6
Autor:
Přidáno/změněno:10.7.2012

Ingredience:

1 velké kuře (1,8 kg a více)
1 velký citrón
8 velkých plátků prorostlé slaniny typu prosciutta nebo parmské šunky
1 - 2 stroužky česneku, na plátky
2 vrchovaté lžíce čestvého tymiánu, nadrobno nasekaný
sůl a čerstvě mletý pepř
125 g změklého másla
1 kg předvařených brambor, oloupané a nakrájené
1 velký celer, očištěný
200 ml bílého vína

Popis:

Troubu s přiměřeně velkým pekáčem předehřejeme na 220°C. Kuře dobře ze všech stran opláchneme a osušíme papírem. Prsty oddělíme jeho kůži od masa. Škrabkou na zeleninu okrájíme kůru z citrónu, nadrobno ji nasekáme a citrón prozatím dáme stranou. Slaninu nasekáme nadrobné kousky jako citrónovou kůru. Vše vložíme do misky a přidáme česnek a čerstvý tymián. Osolíme, opepříme a smícháme s máslem. Touto směsí vyplníme prostor po kůží a masem na kuřecích prsou. Důkladně maso směsí promasírujeme. Na stehnech uděláme hlubší zářezy, aby se lépe propékaly. Citrón zbavený kůry překrojíme napůl a vložíme do břišní dutiny kuřete. Takto připravené kuře vložíme do pekáče a ve vyhřáté troubě pečeme asi půl hodiny.
Než se kuře upeče, uvaříme v osolené vodě brambory, necháme je okapat oloupeme a nakrájíme na kousky. Celer nakrájíme taky na stejně velké kousky.
Vyjmeme kuře z trouby, napíchneme vidličkou a nazdvedneme nade dno opekáče, kde bublá vypečená šťáva s máslem. Na ni do pekáče nasypeme brambory promíchané s celerem a důkladně je promícháme se šťávou na dně pekáče. Kuře položíme zpět na směs a pečeme ještě třičtvrtě hodiny.
Hotové kuře necháme 10 minut odpočinout. Mezitím vyndáme z pekáče bramborovou směs a výpek provaříme s vínem. Nezapomeneme seškrábnout všechnu šťávu co se přichytla po stěnách pekáče.


Jít na recept Lahodné pečené kuře >>