Popis:
Základ kuřecí rolády je zakoupit kuře větší – nejméně však 1,30 kg, aby bylo cca 8 pěkných porcí. Dále 20-30 dkg debrecínky nebo podobné uzeniny. Je možné použít červenou papriku čerstvou anebo kapie v oleji, houby, drůbeží játra apod.
Na sádle usmažíme bez soli 5 vajec a necháme vychladnout.
Vykostíme kuře tak, abychom měli jeden kus masa (bez proříznutí) ! Na místech, kde je víc masa (prsa, stehna) odkrájíme maso a přidáme na místa (záda), kde je ho méně. Z kostí a kořenové zeleniny uvaříme polévku.
Nachystáme si na sebe 2 kusy alobalu-cca 50 cm, který potřeme řádně máslem. (Kdybychom dali roládu jen na jeden ks, většinou praskne a šťáva vyteče v 90%tech na plech).
Maso potřeme plnotučnou hořčicí, posypeme Vegetou, příp. kuřecí kořeněnou směsí, naskládáme debrecínku, na ni dáme smažená vejce, příp. další ingredience a stočíme v roládu tak, že začneme stáčet maso směrem ke krku, (tzn., že pravé stehno máme vpravo a levé vlevo). Roládu přeneseme na alobal, mírně pokmínujeme mletým kmínem, vršek posypeme mletou sladkou paprikou a naskládáme plátky másla. Alobal lehce ze všech stran pouzavíráme tak, aby nebyl na těsno. Před ukončením pečení mírně pootevřeme vršek podél, abychom dostali ještě křupavou kůrku. V tom případě je třeba malinko podlít šálkem vody (přišli bychom o šťávu, která by se vypekla).
Podáváme s bramborovou kaší, vařenými bramborami případně s rýží.
Tento recept má tu výhodu, že se dá roláda servírovat též druhý den vychladlá a nakrájená zešikma na čerstvý chléb na studeno.
Pokud by někdo dělal tuto roládu bez alobalu, má úplně jinou chuť a není to ono ! Musela by se však stáhnout nití, aby se nerozpadla.
|