Popis:
dopředu si ze 3 až 4 dcl vody uděláme vývar z masoxu,dáme vychladnout,pak přidáme 4 lžíce sójové omáčky a vymačkáme alespoň 1/2 citronu.
kuře rozporcujeme (jak velké díly = počet porcí), potřeme 5 ti prolisovanými stroučky česneku,mírně posypeme grilovacím kořením (nebo přímo kořením na kuře)(lepší) a zalijeme vychladlým vývarem. dále už nesolíme(!) pořádně několik minut "masírujeme" v této marinádě.(ideální je,když můžeme nechat takto kuře do druhého dne v chladu s občasným otočením).
do pekáče dáme asi lžíci tuku nebo oleje,necháme rozpustit a na horký naklademe kousky masa,přidáme trochu marinády,přikryjeme alobalem a dusíme do měkka, postupně dolíváme marinádu. když je kuře téměř měkké, ještě jednou mírně posypeme grilovacím kořením a krátce (bez alobalu) zapneme gril.
dolejeme všechnu marinádu.
musí se vytvořit vzhledově i chuťově příjemný sos.
servírujeme s přílohou (vařené brambory nebo lepší je rýže) a zeleninovými saláty**, navrch ozdobíme zakyslou smetanou a na úzké proužky nakrájenou syrovou zeleninou.
přílohy:
saláty-zelenina**: dva druhy: 1)půl střední hlávky čerstvého červeného zení,nadrobno na proužky,asi 4 cibule na droblá kolečka a asi "5cm" čerstvého pórku.posolit.zalít sladkokyselou zálivkou, "udusat" v míse. opět je lepší připravit den předem. 2) 3 velké mrkve,nastrouhat najemno. promíchat s asi 1/2 dcl vody,cukr,citron,špetku soli a zakyslou smetanou.
i tento salát je lepší, když se připraví den předem.
poznámka:
pokud jste se rozhodli menu zvládnout v jednom dni,tak příprava - i když vypadá náročná - netrvá příliš dlouho. za 60 - 70 minut to zvládnete.(příprava předem se nepočítá). menu vypadá i chutná skvěle !
můžete zapojit i svoji fantazii.
zařazení : menu slavnostní ( běžné - sváteční - slavnostní - mimořádné)
|