| Pletení | FormOffice | DWN.cz | Rybář | Domácí účto | Formuláře na PC | Omalovánky | Hromadné emaily | Email šablony | Formuláře ZDARMA | Zbrojní průkaz | Snadné hubnutí | Počítej Kalorie | EET Účtenky | Recepty doma |
|
| ||||||||
Kulajda podle p.Fojtíka | ||||||||
| ||||||||
Ingredience: velká cibule | ||||||||
Popis: Do vroucí osolené vody vhodíme očištěné, pokrájené a opláchnuté čerstvé houby nebo předem namočené houby sušené. Po chvíli přidáme na kostky nakrájené brambory, nadrobno nasekanou cibuli a vaříme, až jsou houby i brambory měkké. Pak vlijeme mléko, polévku zahustíme moukou rozmíchanou v troše vody, vaříme asi 10 minut a přimícháme smetanu. Znovu uvedeme do varu, přidáme nasekaný kopr nebo petrželku a stáhneme z ohně. Doplníme ztracenými vejci, která rozklepneme do sběračky, vložíme opatrně do vroucí okyselené vody a 5 minut vaříme. Nebo čerstvá vejce rozšleháme a zavaříme do hotové polévky. Můžeme dochutit lžičkou octa. Tato nejtypičtější jihočeská polévka má řadu obměn i názvů. Dříve se do ní dávaly pouze houby lišky, kterých je však dnes už málo. |