| Pletení | FormOffice | DWN.cz | Rybář | Domácí účto | Formuláře na PC | Omalovánky | Hromadné emaily | Email šablony | Formuláře ZDARMA | Zbrojní průkaz | Snadné hubnutí | Počítej Kalorie | EET Účtenky | Recepty doma |
Výpis položky katalogu Varime Recepty.cz

Kulajda podle p.Fojtíka


Doba přípravy:00:40
Počet porcí:4
Autor:
Přidáno/změněno:7.6.2009

Ingredience:

velká cibule
kelímek zakysané smetany
3 lžíce hladké mouky
miska čerstvých hub nebo hrst sušených
namočených do vody či mléka
5 brambor
několik snítek kopru nebo petrželky
4 vejce
sůl
lžička octa

Popis:

Do vroucí osolené vody vhodíme očištěné, pokrájené a opláchnuté čerstvé houby nebo předem namočené houby sušené. Po chvíli přidáme na kostky nakrájené brambory, nadrobno nasekanou cibuli a vaříme, až jsou houby i brambory měkké. Pak vlijeme mléko, polévku zahustíme moukou rozmíchanou v troše vody, vaříme asi 10 minut a přimícháme smetanu. Znovu uvedeme do varu, přidáme nasekaný kopr nebo petrželku a stáhneme z ohně. Doplníme ztracenými vejci, která rozklepneme do sběračky, vložíme opatrně do vroucí okyselené vody a 5 minut vaříme. Nebo čerstvá vejce rozšleháme a zavaříme do hotové polévky. Můžeme dochutit lžičkou octa. Tato nejtypičtější jihočeská polévka má řadu obměn i názvů. Dříve se do ní dávaly pouze houby lišky, kterých je však dnes už málo.


Jít na recept Kulajda podle p.Fojtíka >>