Ingredience:
1 kg vepřové kotlety s kostí
1 větší pórek s natí
solamyl
2 lžíce sádla
2 dcl vepřového vývaru
1 lžíce medu
0,05 l worchesterské omáčky
0,5 dcl červeného vína
sůl, drcený černý, bílý a zelený pepř
omáčka:
1 velká lžíce sádla
0,1 l hladké mouky
0.25 l smetany
0,8 l vepřového vývaru
0,3 l nakrájených žampiónů
sůl, bílý pepř, šafrán
|
Popis:
Maso vykostíme a nakrájíme na silné plátky.
Kosti můžeme vyvařit ve vývaru pro zlepšení chuti, potom je nutné počítat s delší dobou přípravy.
Pórek očistíme a rozdělíme na bílou a zelenou část. Bílou nasekáme nahrubo. Ze zelené nakrájíme vnitřní svěží lístky na tenké cca 8 cm dlouhé proužky.
Med rozmícháme s Worchesterem a vínem. (jde to snadněji v teplé lázni)
Jemně, ale opravdu jemně naklepeme klouby nebo hladkou paličkou, abychom nenarušili povrch.
Plátky obalíme v solamylu a vložíme na suchou předem rozpálenou pánev (pánev musí být kvalitní, aby se maso nepřipeklo). po cca. 30 vteřinách plátky otočíme a horní stranu potřeme sádlem a posypeme
směsí drcených pepřů - v žádném případě nesolíme!!!!. Po dalších 30 vteřinách plátky opět otočíme a postup opakujeme na druhé straně.
Plátky pravidelně obracíme a potíráme směsí Worchesteru, medu a vína až jsou do zlatova opečené.
Podle potřeby doplňujeme šťávu vývarem.
Na závěr přidáme pórek a cca 40 vteřin ho za občasného promíchání necháme osmahnout.
Podlijeme vývarem, krátce podusíme a necháme přiklopené, (nutnost pro nasátí šťávy zpět do plátků)
Omáčka:
Ve vyšší pánvi na mírném ohni rozpustíme sádlo a vmícháme do něj mouku. Musí vzniknout hladká hmota.
Za stálého míchání přidáváme vývar, ve kterém jsme cca 15 minut vařili žampióny. Osolíme, okořeníme,
necháme krátce přejít varem a odstavíme z ohně. Poté vmícháme smetanu, vrátíme na mírný oheň,
za stálého míchání přivedeme až těsně k bodu varu a odstavíme.
Podáváme se smaženými brambory, hranolky přelité omáčkou.
|