Ingredience:
500 g hladké mouky
60 g cukru krupice
50 g droždí
250 ml mléka
4 žloutky
200 ml oleje
sůl
Na tvarohovou náplň:
250 g tvarohu, 1 vejce, 100 g cukru moučky, 1 balíček vanilkového cukru, 2 lžíce vanilkového pudinkového prášku
Na makovou náplň:
100 ml mléka, 100 g cukru krupice, 2 lžíce mléka, 200 g mletého máku, 50 g piškotových drobečků
Na drobenku:
100 g změklého másla, 100 g cukru krupice, 100 g hrubé mouky
Na dohotovení:
100 g rozpuštěného másla, 30 ml rumu, cukr moučka
|
Popis:
1. Moučku prosijte do mísy a přidejte cukr. Udělejte důlek a rozdrobte do něj droždí. Zalijte několika lžícemi vlažného mléka a nechte vzejít kvásek. Pak přidejte zbylé vlažné mléko, dva žloutky, olej, špetku soli a vypracujte hladké nelepivé těsto. Nechte asi 10 minut odpočinout.
2. Na tvarohovou náplň utřete tvaroh s vejcem, cukrem a pudinkovým práškem. Na makovou náplň krátce svařte mléko s cukrem, máslem a mákem. Po vychladnutí vmíchejte piškotové drobečky.
3. Těsto rozválejte na plát silný 5 mm a rozkrájejte na čtverce 6 x6 cm. rozdělte na ně náplně, uzavřete a potřete zbylými žloutky. Obalte je v drobence z másla, cukru a mouky. Koláčky nechte na plechu 10 minut odpočinout.
4. Pečte při 180 °C, zhruba 20 minut. Horké koláčky potřete máslem s rumem. Nakonec je pocukrujte.
Doba přípravy: asi 80 minut
1 kousek: přibližně 963 kJ / 230 kcal
|