Ingredience:
500 g hrubé mouky,
50 g másla nebo rostlinného tuku,
1 kávovou lžičku soli,
5 polévkových lžic cukru,
20 g droždí,
1 vejce,
kůru nastrouhanou z 1 citronu,
200 ml mléka,
250 g švestkových povidel,
50 g mletého máku,
100 g másla
|
Popis:
1. Smícháme dohromady hrubou mouku, tuk, sůl. 1 polévkovou lžíci cukru, droždí. vejce a citronovou kůru. Elektrickými hnětacími metlami vše dobře propracujeme, přičemž postupně přiléváme mléko. Potom těsto dál hněteme, až se na něm začnou
tvořit bubliny a bude se uvolňovat od okraje mísy. Necháme je na teplém místě přibližně 30 minut kynout.
2. Těsto ještě jednou prohněteme a rozdělíme na dvě poloviny. Z každé uděláme váleček, který rozkrájíme na 5 kousků. Tyto kousky těsta naplocho stiskneme a do středu každého z nich dáme 1 kávovou lžičku švestkových povidel. Potom je přehrneme a uděláme z nich knedlíky.
3. V hrnci přivedeme k varu vodu a nad ní dáme děrovanou pařákovou vložku tak, aby zůstala nad vodou. Na ni položíme vždy 2 až 3 knedlíky najednou a pod poklicí je v páře asi 20 minut vaříme. Uvařené knedlíky špejlí dvakrát nebo třikrát propíchneme. Mák smícháme se zbytkem cukru. Máslo rozehřejeme, nalijeme na knedlíky a ty pak podáváme na stůl posypané oslazeným mákem.
|