Popis:
Proměnlivá je složka koření:
nezbytný je kmín (2 g na 1 kg masa), případně mletý pepř (3 g na 1 kg masa), dále se v různém poměru přidává třený česnek, majoránka, tymián, muškátový oříšek, sladká a pálivá paprika.
Většinou se maso na klobásy nechává uležet – vhodné maso jsou ořezy ze sádla, vykostěná krkovice, maso z boku a ramínka.
Maso se musí důkladně zbavit všech tvrdých částí a pak se pokrájí odděleně tučné a libové na kostičky, promíchá se směsí soli, dusičnanu a cukru, přidá se koření, nechá se zatížené uležet, až má kostička na průřezu stejnou barvu.
Část libového masa dvakrát nahrubo pomeleme, přidáme vodu max. do poloviny váhy mletého masa a důkladně, ale šetrně smícháme s nakrájeným libovým a tučným masem. Prejt se plní do střívek cca na délku 40 cm, klobásy se nechají tzv. dozrát a posléze se udí.
Po zauzení se ještě nechají povařit cca 30 min ve vodě a mohou se konzumovat nebo ještě dál konzervovat.
|