Popis:
Živého kapra zabijeme, zbavíme šupin, vykucháme a odřízneme hlavu, ocas, ploutve.
Neděláme klasické podkovy, ale kapra rozřízneme podél páteře na polovinu.
Aby se nám kousky rovnoměrně propékaly, každou polovinu ještě rozřízneme souběžně s páteří tam, kde končí břišní dutina (dostaneme tak 2 silnější kusy podél páteře a 2 tenčí kusy se žebry) - k této operaci u větší ryby použijeme nůžky na drůbež na přestřižení žeber.
Dále rozporcujeme na cca 100 -150 g pravidelné porce.
Kousky kapra pokapeme citronovou šťávou (maso se tak zpevní).
Připravíme si marinádu z koření na ryby (1-2 balení dle velikosti ryby), oleje (2-4 dl), hořčice (2-4 lžíce), rozdrceného česneku (můžete dle Vaší chuti buď přidat nebo úplně vynechat) a (volitelně) i piva (1-2 dl).
Je-li koření na ryby málo slané, přidáme i sůl (nepřehánět!, dosolíme těsně před přípravou).
Porce kapra postupně vkládáme do velké mísy nebo pekáče, zaléváme marinádou a necháme v chladu nejlépe do druhého dne, ale postačí i hodina.
Rozpálíme gril.
Porce ryby trochu dosolíme a klademe na rošt grilu a opečeme rovnoměrně. Teplota nemusí být příliš vysoká, pečeme raději déle, aby se silnější kousky propekly i uvnitř.
Na otáčení používáme kleště nebo lopatky, otáčení vidličkou by nedopadlo dobře.
Můžeme potírat zbylou marinádou nebo olejem.
Hotové porce sundáme z grilu, klademe na mísu a dbáme, aby se nám hladoví strávníci nepoprali.
Podáváme s pečivem nebo jenom tak. Vhodnou přílohou je čerstvá zelenina.
Nejezte kapra jenom o vánocích !
Kapra na grilu jsem již předvedl při nejrůznějších příležitostech a vždy se to setkalo s úspěchem.
Nepoužívejte mraženou rybu, maso se rozpadá e výsledek je jen zpoloviny tak dobrý.
|