| Hromadné emaily | Počítej Kalorie | Zbrojní průkaz | Snadné hubnutí | Omalovánky | Rybář | Formuláře ZDARMA | Domácí účto | Recepty doma | Email šablony | EET Účtenky | Formuláře na PC | DWN.cz | Pletení | FormOffice |
Výpis položky katalogu Varime Recepty.cz

Kapr na grilu


Doba přípravy:02:00
Počet porcí:8
Autor:
Přidáno/změněno:25.6.2009

Ingredience:

kapr - celý (2-4kg) nebo půlky kapra (1-1,5 kg)
koření na ryby
citronová šťáva
sůl
česnek - 5-8 stroužků
olej
hořčice
pro fajnšmekry pivo

Popis:

Živého kapra zabijeme, zbavíme šupin, vykucháme a odřízneme hlavu, ocas, ploutve.
Neděláme klasické podkovy, ale kapra rozřízneme podél páteře na polovinu.
Aby se nám kousky rovnoměrně propékaly, každou polovinu ještě rozřízneme souběžně s páteří tam, kde končí břišní dutina (dostaneme tak 2 silnější kusy podél páteře a 2 tenčí kusy se žebry) - k této operaci u větší ryby použijeme nůžky na drůbež na přestřižení žeber.
Dále rozporcujeme na cca 100 -150 g pravidelné porce.
Kousky kapra pokapeme citronovou šťávou (maso se tak zpevní).
Připravíme si marinádu z koření na ryby (1-2 balení dle velikosti ryby), oleje (2-4 dl), hořčice (2-4 lžíce), rozdrceného česneku (můžete dle Vaší chuti buď přidat nebo úplně vynechat) a (volitelně) i piva (1-2 dl).
Je-li koření na ryby málo slané, přidáme i sůl (nepřehánět!, dosolíme těsně před přípravou).

Porce kapra postupně vkládáme do velké mísy nebo pekáče, zaléváme marinádou a necháme v chladu nejlépe do druhého dne, ale postačí i hodina.

Rozpálíme gril.
Porce ryby trochu dosolíme a klademe na rošt grilu a opečeme rovnoměrně. Teplota nemusí být příliš vysoká, pečeme raději déle, aby se silnější kousky propekly i uvnitř.
Na otáčení používáme kleště nebo lopatky, otáčení vidličkou by nedopadlo dobře.
Můžeme potírat zbylou marinádou nebo olejem.
Hotové porce sundáme z grilu, klademe na mísu a dbáme, aby se nám hladoví strávníci nepoprali.
Podáváme s pečivem nebo jenom tak. Vhodnou přílohou je čerstvá zelenina.
Nejezte kapra jenom o vánocích !
Kapra na grilu jsem již předvedl při nejrůznějších příležitostech a vždy se to setkalo s úspěchem.
Nepoužívejte mraženou rybu, maso se rozpadá e výsledek je jen zpoloviny tak dobrý.


Jít na recept Kapr na grilu >>