Popis:
Kachny omyjeme, odkrojíme krk a založíme křídla, řádně osolíme a posypeme kmínem. Do dutiny vložíme jablka napíchaná hřebíčkem.
Vložíme do pekáče prsama dolů na odkrojený a rozkrojený krk, podlijeme medovinou.
Pečeme v troubě na 150°C dozlatova, přeléváme výpekem a v půli pečení otočíme (asi po jedné hodině).
Podle potřeby podléváme vodou a poléváme vypečenou šťávou. Když je kachna měkká, dopečeme ji „na barvu“.
Kachnu po upečení vyjmeme z pekáče a vykostíme (rozpůlíme ji, odtrhneme hrudní koš, odřízneme křídlo a odštípneme konec stehenní kosti).
Vypečenou šťávu přivedeme k varu, podle potřeby zahustíme chlebem namočeným ve víně. Poté šťávu propasírujeme.
Cibuli nakrájíme nahrubo, červené zelí také.
V hrnci rozpustíme sádlo, na něm opečeme cibuli dozlatova, přidáme zelí a orestujeme, podlijeme vínem a dusíme doměkka. Osolíme, osladíme medem, přidáme rozinky a pokrájené mandle.
Na závěr dochutíme solí, cukrem a octem, podle potřeby dohustíme opět chlebem či vekou.
|