| Hromadné emaily | Zbrojní průkaz | EET Účtenky | Formuláře ZDARMA | Pletení | Počítej Kalorie | Recepty doma | Formuláře na PC | Omalovánky | Snadné hubnutí | FormOffice | Domácí účto | DWN.cz | Email šablony | Rybář |
|
| ||||||||
Jehněčí pod pekou | ||||||||
| ||||||||
Ingredience: 1kg jehněčího masa (plec,kýta,hřbet) | ||||||||
Popis: Do většího pekáče nalejeme asi 2 lžíce olivového oleje. Potom do něj naházíme na čtvrtky nakrájenou všechnu zeleninu, osolíme a posypeme v dlani rozetřeným oreganem. Podlijeme vývarem a bílým vínem a nakonec nahoru rozložíme na porce nakrájené jehněčí maso, které jsme pouze jemně osolili a mírně zakápli olivovým olejem. Poté vložíme pod peku a na tři hodinky si jdeme zaplavat, nebo zvolíme nějakou jinou kratochvíli. V případě, že nevlastníme peku (kovový, nebo hlíněný zvon, který se zahrne žhavými oharky dřeva z ohně a pod ním je pekáč) přiklopíme pekáč pokličkou a dáme jej na již výše zmíněnou dobu do trouby na cca 220 stupňů. Po uvedené době odmeteme zbytky doutnajícího popela (případně vtáhnem z trouby) a servírujeme na stůl. Přestože se jedná o jehněčí, zapíjíme bílým vínem bohatým na extrakt (doporučuji rýnský ryzlink, pozdní sběr z již ověřeného ročníku). Výslednou harmonii chutí si zcela jistě zamilujete a tato specialita ostrovních rybářů z Dalmácie se jistě stane i vašim oblíbeným pokrmem letních měsíců. Naprosto stejným způsobem si můžete připravit i chobotnici pod pekou, s tím rozdílem, že samotnou chobotnici necháte nejdřív samotnou asi 45 minut dusit pod pokličkou na lžíci olivového oleje a vydušenou šťávu slijete bokem. Je velmi intezivní a proto ji použijete jem malinko na závěr, před stolováním, k případnému dochucení. V případě jiného (většího) množství stolovníků platí pravidlo: kolik kilo surovin, tolik hodin příprava. Přeji vám dobrou chuť. |