Popis:
Předehřejeme troubu.
Dno dortové formy o průměru 26 cm trochu vymažeme tukem a vyložíme pečícím papírem.
Na těsto vyšleháme do pěny vejce s horkou vodou. Za stálého šlehání do pěny zapracujeme cukr smíchaný s vanilkovým cukrem. Mouku smícháme s kypřicím práškem do pečiva a při nejnižším stupni šlehače (na 1. stupni) krátce zašleháme do hmoty. Těsto vylijeme do formy a stejnoměrně uhladíme. Vložíme do trouby péci.
Pečení:
Elektrická trouba asi 180°C
Horkovzdušná trouba asi 160°C
Plynová trouba st.č. 2-3
Doba pečení asi 20 minut
Upečený korpus necháme vychladnout, pomocí nože oddělíme okraj formy a stáhneme pečící papír. Korpus položíme na podnos, připevníme očištěný okraj formy. Několik jahod zařízneme do roviny, aby nám stály a nařežeme na slabé plátky. Plátky obložíme zevnitř okraje formy. Celé, malé jahody poskládáme na korpus do kolečka tak, aby střed zůstal volný. Zbylé jahody nakrájíme na plátky (na obložení vrchní strany).
Na náplň namočíme želatinu. Tvaroh rozmícháme s jogurtem, cukrem a vanilínovým cukrem. Smetanu ušleháme do tuha. Želatinu mírně vymačkáme a při mírné teplotě rozpustíme. Vmícháme asi 2 PL oslazeného tvarohu a vlijeme zpět k ostatnímu tvarohu. Lehce vmícháme šlehačku.
Náplň nejprve polévkovou lžící nalijeme mezi plátky jahod při okraji, aby se nám nezbortily a až ke stěně okraje, aby neproteklo želé. Potom opatrně náplň natřeme na dort a uhladíme. Dortem „klepneme“ o stůl, aby se náplň „usadila“. Vrchní stranu obložíme zbylými jahodami a odložíme do chladu.
Želé připravíme dle návodu na obalu a opět nejprve při kraji nalijeme na jahody a po malém ztuhnutí po celé obložené ploše.
|