| Domácí účto | Omalovánky | Snadné hubnutí | Počítej Kalorie | EET Účtenky | Formuláře ZDARMA | Email šablony | Hromadné emaily | Formuláře na PC | Pletení | Zbrojní průkaz | Rybář | DWN.cz | Recepty doma | FormOffice |
Výpis položky katalogu Varime Recepty.cz

Jablečný páj


Doba přípravy:00:30
Počet porcí:4
Autor:
Přidáno/změněno:11.1.2015

Ingredience:

Těsto:
400 g polohrubé mouky
1 lžička soli
7 lžic ledové vody
2 lžíce cukru
1 lžíce bílého octa
150 g másla
150 g rostlinného ztuženého tuku .

Na náplň:
1.5 kg zimních jablek
125 g cukru
1/2 lžičky skořice
2 lžíce másla
1/2 lžičky muškátového oříšku
1 lžíce citrónové šťávy
2 lžíce másla .

Na potření:
1 žloutek
1 lžíce šlehačky

Popis:

Smíchejte v míse mouku, sůl a cukr. Do důlku uprostřed dejte tuk a prsty mněte až se utvoří žmolečky. Míchejte vidličkou a přilévejte směs vody a octa, až se utvoří koule.

Těsto rozdělte na dvě části a dejte do lednice zabalené do plastiku odležet a zatím si nastrouhejte jablka na plátky, eventuelně jen pokrájejte na drobné kousky.

Na pomoučeném válu vyválejte 30 cm kruhovou placku, 3 mm silnou. Vložte ji do pájové formy (kruhový pekáč, kraje vykloněné ven). Na to navršte směs jablek a ostatní ingredience na náplň, poklaďte žmolečky másla.

Přikryjte plackou z druhé poloviny těsta, kraje řádně spojte, co přečuhuje odkrojte. V misce smíchejte žloutek se šlehačkou, tím potřete vrch, a nařízněte několikrát, aby měla pára kudy utíkat.

Pečte při 200°C asi 25 minut, potom snižte teplotu na 180°C a pečte dál, až jsou jablka měkká. To zkuste nožem prostrčeným skrz řez navrchu.

Nechte vychladnout a servírujte.


Jít na recept Jablečný páj >>